Åtta miljoner för ett paket Gotland
Nu ska Gotland paketeras och säljas till nya målgrupper och nya marknader.Framför allt utomlands.Gotlands Turistförening har fått drygt åtta miljoner kronor av omställningspengarna för just detta.
Tyskland dominerar
Utgångspunkten är att Gotland är den region i Sverige som har i särklass lägst antal internationella besökare.
- Transporterna spelar så klart roll och en förutsättning för att öka antalet besökare från andra länder är direktflyg, konstaterar chefen för Gotlands Turistförening, Anders Murat.
Den destination man jobbar med är Hamburg i Tyskland. Av de internationella besökare som tar sig till Gotland dominerar tyskarna. De kommer hit med färja och bil och dessa vill man värna, men genom ett direktflyg hoppas man locka andra målgrupper.
- Med lite, lite tur kan vi få igång det redan i år, men det är nog från nästa år som det kommer att fungera, säger Anders Murat.
Stort och smått att tänka på
Klart sedan tidigare är direktflyg till och från Helsingfors i Finland. Här finns redan en etablerad turism genom färjorna men även här hoppas man att nya målgrupper med behov av snabbare transport ska lockas till Gotland.
På Gotland finns redan många projekt som riktar sig till internationella besökare men det nya projektet ska se till att dessa samordnas och görs lättillgängliga och kan säljas som en produkt.
- Det som byggts upp de senaste åren håller en högre kvalitet än det som fanns tidigare, vi har Furilden, Fårösunds fästning och förhoppningsvis snart det nya hotellet vid Göransgården. Detta gör att vi är mogna för att lansera oss hårdare utomlands, tidigare spelade vi mer i amatördivisionen, framhåller Anders Murat.
Man ska även jobba med konceptet "B2B" (business to business) i ett trepartssamarbete med tyska organisationer och Visit Sweden (före detta turistrådet). Där tar man hjälp av tyska byråer för att anpassa produkter efter tyskarnas önskemål och behov.
- En sån liten sak är att de våningssängar vi har på många stället inte passar, tyskarna skulle aldrig lägga sig i en sån. Sen läste vi i GT i dag att naturisterna saknar mötesplatser på Gotland och det är ju en stor rörelse på kontinenten. Det finns både stora och små saker att tänka på.
Det som framför allt kommer att kosta pengar i projektet är marknadsföringen, bland annat annonsering i tyska tidningar.
- En viktig förutsättning vi jobbar mot är att det ska finnas en mottagningsapparat när projektet är slut, det får inte bli att arbetet bara pågår så länge det finns projektpengar.
Upprustning av världsarvet
Arbetet inleds nu för att vara avslutat som projekt vid utgången av 2009. Pengarna tas av de omställningspengar som finns kvar efter försvarsomställningen. Totalt har 20 miljoner kronor fördelats till olika områden som alla har med turism att göra: upprustning av våra stränder samt anläggande av pooler, arbete med varumärket Gotland, samt en upprustning av världsarvet Hansestaden Visby vad gäller skyltning och förbättrad tillgänglighet.
Under 2005 ökade turistnäringen i Sverige sin totala omsättning med nära 10 procent till nästan 191 miljarder kronor. Turistnäringens exportvärde, det vill säga vad utländska besökare spenderar i Sverige, ökade med nästan 19 procent och är idag större än personbilsexporten.
De flesta utländska turister tar sig hit med flyg, 37,4 procent. Därefter är färja det vanligaste färdmedlet, 31 procent. (2003)
2005 hade Sverige totalt 10 085 272 utländska gästnätter vilket ger ett genomsnitt för den totala turismen i Sverige med 22,4 procent. De flesta län har en andel utländsk turism på över 10 procent, Gotland ligger sist med bara 7,6 procent utländska gästnätter.
Källa: Nutek
De flesta utländska turister tar sig hit med flyg, 37,4 procent. Därefter är färja det vanligaste färdmedlet, 31 procent. (2003)
2005 hade Sverige totalt 10 085 272 utländska gästnätter vilket ger ett genomsnitt för den totala turismen i Sverige med 22,4 procent. De flesta län har en andel utländsk turism på över 10 procent, Gotland ligger sist med bara 7,6 procent utländska gästnätter.
Källa: Nutek
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!