"Att städa bort småklotter motverkar nytt"

I oktober beviljades Gotlands kommun 15 000 till brottsförebyggande arbete mot klotter i form av nätverskträffar.

Gotland2009-11-02 11:13

Ansökan från kommunen för nätverksträff "Klotterförebyggande satsning i Visby", avsåg 30 000 kronor. Brottsförebyggande rådet, Brå, beviljade 15 000 kronor.

Vi kommer att kunna göra mycket ändå, men hade vi fått 30 000 så skulle det ju ha hjälpt oss mer, säger Håkan Jonsson, folkhälsostrateg och den som från kommunens sida har hand om projektet.

Vad ska ni använda de 15 000 till?

- Rent konkret är det svårt att svara på, men i förlängningen kommer de att gå till utgifter förenat med extraarbete, men också speciellt avsatta pengar till föreläsare bland annat.

Cirka 20 aktörer

Håkan Jonsson förklarar att nätverksarbetet redan är i full gång och att cirka 20 olika berörda parter träffats fyra-fem gånger sedan starten.

- Genom ett gemensamt system ska vi bli av med klottret.

Enligt Jonsson har man under året arbetat med detta i fyra parallella steg. Först av allt har man så långt det går sanerat och tvättat bort det klotter som redan finns.

- Det har i sig en förebyggande effekt. Om det redan finns ett klotter på en plats är risken väldigt mycket större att någon annan fortsätter klottra där.

Folk vill kommunicera

Han säger att det även finns kommunikativa anledningar till att någon klottrar. Och att folk måste erbjudas möjlighet att få göra så, men under ordnade former.

- Det kan leda till att vi kanske måste sätta upp 20 nya anslagstavlor i stan. Ofta innebär klotter att någon skriver ut ett budskap eller sätter upp klisterlappar.

Men Håkan Jonsson betonar att klotter är en form av skadegörelse, och att det i sin tur påverkar folkhälsan. I planen för "Ett tryggare Gotland" finns en överenskommelse mellan polisen och Gotlands kommun om att få bort klottret i Visby. Det är fastighetsägarens skyldighet att tvätta bort skadegörelsen från fasade, plank och liknande. Men mycket småklotter finns kvar sedan flera år tillbaka.

- Det är ett av våra "steg" - att få bort småklotter - och då behöver vi ett fungerande samarbete med olika aktörer. Det kan vara allt från posten med sina brevlådor, till Gotlandshem och olika försäkringsbolag.

Mms till polisen

En annan viktig del i det förebyggande arbetet är med fritidsgården Tjelvar där personal ska fungera som en kontakt ute på gatorna och arbeta med en attitydsförändring hos potentiella klottrare. I detta steg är även polisen inkopplad.

- Just nu undersöker vi förutsättningarna för att allmänheten enklare ska kunna rapportera till polisen om de ser någon som klottrar. Tanken är att man ska kunna ta en bild med sin mobiltelefon och mms:a direkt till polisen, berättar Håkan Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om