Att handla är vår stora hobby
Fritiden ägnar vi gärna åt handel. Svenska folket tycker om att konsumera.
Det här visar färska rapporter från Handelns utredningsinstitut.
Trenden gäller både kvinnor och män. Sex av tio män tycker det är kul att handla och de handlar både ofta - och mycket, säger en färsk rapport.
Även på Gotland råder något av köprush på helgerna, kan GT konstatera efter viss efterforskning. Främst lördagar.
Stormarknaderna i stan lockar då kunder från i stort sett hela ön hela ön. Parkeringarna på Öster och Skarphäll blir till formliga hav av blank plåt. Det rasslas med kundvagnar och köerna växer vid utgångskassorna.
Men det finns även en och annan som reser i motsatt riktning. Småbutiker på landet får kunder från stan. Att åka och handla blir till en utflykt.
Träffar bekanta
GT for till Krampbroboden i Fole för att ta reda på om shoppingtrenderna nått även lanthandeln. Är det helger och kvällar som gäller här också? Tycker männen det är kul att handla? Och har man märkt av någon shoppingturism?
Det snöade lätt och på parkeringen var det tomt på folk. Men två bilar stod där, bland annat Olof Broanders ljusgröna Ford Taunus av årsmodell -75.
Inne i butiken hittade vi Olof själv vid mjölkdisken. Två liter mellanmjölk och tre paket glödlampor var hans handel denna dag.
Och jodå, han tyckte det var roligt att gå och handla.
- Jag åker hit varannan vecka, sa han. Det är trivsamt, man träffar alltid någon bekannt man kan prata med.
- Varannan vecka jobbar jag, tillade han. Och den orange overallen med "Gotlandsbolaget" tryckt på ryggen skvallrade om arbetsplatsen.
Det är inte direkt någon rusning i affären, men en jämn ström av kunder passerade under den dryga timme på eftermiddagen GT var där. De flesta kunder känner till varandra, många hälsade och en del växlade några ord.
- De flesta som kommer bor ju häromkring, sa Stig Glansholm, själv Källungebo.
Han trivs med sin lanthandel och köper det mesta där.
- Här finns i stort sett allt jag behöver, sa han. Men det är klart nån gång måste man ju in till stan också.
Gullvi Andersson hade en garnförpackning från störtexponeringskorgen utanför entrén med sig när hon klev in i butiken. Hon bor i Visby men hade åkt till Fole för att handla garn och sybehör, berättade hon.
- Dom har skapliga priser på sånt här, sa hon och gick vidare till brodergarnet.
- Jag stickar och syr åt Röda Korset, berättade hon medan hon valde bland alla hundratals nyanser. Filtar och strumpor och annat som jag skänker. Det är som en hobby, sa hon.
Gott om turister
Till klockan 17 har man öppet på lördagar fick vi veta av Mariann Fohlin och Annika Björklund som jobbade denna dag. Man har även öppet ett par timmar på söndag.
Men helgerna har inte riktigt slagit igenom som de stora handelstopparna.
- Det är mycket folk på lördagar, det är det visst, sa Marianne Fohlin. Men jag tror nog det är ännu fler på fredagar.
Turister har man gott om, men bara på somrarna. Men att tala om shoppingturism i Fole är nog att ta i. Det anser i varje fall Marianne och Annika i Krampbroboden.
Hårdnad konkurrens och större otrohet bland kunderna präglar dagens detaljhandelslandskap
Fler och fler väljer att handla på kvällar och helger
Shoppingturism är en ökande sektor. Var tionde krona i svenska butikers kassalådor genereras idag av turism.
Män handlar gärna, ofta och mycket. Drygt sex av tio säger att de handlar en stor del av hushållets livsmedel. Lika många tycker att det är kul att handla.
Fler och fler väljer att handla på kvällar och helger
Shoppingturism är en ökande sektor. Var tionde krona i svenska butikers kassalådor genereras idag av turism.
Män handlar gärna, ofta och mycket. Drygt sex av tio säger att de handlar en stor del av hushållets livsmedel. Lika många tycker att det är kul att handla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!