Ătbara blommor i trĂ€dgĂ„rden
Viol, ringkrage och gurkört gör sig bra i en grönsallad. Temynta kan anvÀndas som smakförhöjare i ris- och pastarÀtter.
PÄ vissa blommor Àr det endast kronbladen som Àr Àtliga. Vit, rosa, röd och lila nejlika kan anvÀndas för att krydda soppor och sÄser eller i sylt och puddingar. Ringblommor kan anvÀndas pÄ samma sÀtt.
Solrosens kronblad kan anvÀndas rÄa i sallader och till pasta eller wokas. Stockros gör sig fint i sallader eller kanderade som dekoration.
Rosenblad Àr bÄde vackra och doftar gott. De kan anvÀndas som dekoration pÄ tallriken eller i sallad. De kan ocksÄ anvÀndas till rosengelé, rosendricka eller rosente.
Dagliljan har en mild och lite blommig smak. Den kan anvÀndas som dekoration eller i sallad.
Har du en kryddtrÀdgÄrd, har du ocksÄ Àtliga blommor att dekorera maten med. Mejram, salvia, timjan och rosmarin, exempelvis, blir vackert att strö över salladen.
Det finns sÀkert fler blommor i dina rabatter som Àr Àtliga, men chansa inte. En blomma som doftar gott kan mycket vÀl vara giftig.
Det finns mycket att lÀsa om Àtliga blommor, de hÀr exemplen Àr hÀmtade frÄn tidningen Vi i villa. Vill du ha inspiration till hur du kan anvÀnda blommorna i maten finns exempelvis boken Blommor i mat, bak och dryck av Kathy Brown, utgiven av Wahlströms bokförlag.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!