Ät gotländskt som kungaparet - här är recepten!

Det här åt kungaparet på sitt besök på Gotland. Vi har recepten.

Kungen och Drottningen på väg från Almedalsbiblioteket till Stora Torget i Visby.
Fotograf: Magnus Götherström

Kungen och Drottningen på väg från Almedalsbiblioteket till Stora Torget i Visby. Fotograf: Magnus Götherström

Foto: Fotograf: Magnus Götherström

Gotland2014-01-13 15:20

Förra veckan var landshövding Cecilia Schelin Seidegård på besök hos kungaparet i Stockholm för att lämna över en minnesbok med recept från kungaparets resa genom Sverige förra året. Landshövdingen var på plats i kungliga slottet tillsammans med sina kollegor från Sveriges alla län.

- Kungaparet fick två exemplar av boken. En var exklusivt inbunden i getskinnspergament och den andra var ett exemplar som de ska kunna använda i köket, berättar landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Cecilia Schelin Seidegård berättar att kungen blev glad över minnesboken som heter "Mat och möten".

- Han blev väldigt glad. Han var på ett sprudlande humör och höll ett långt tacktal från sin Sverigeresa. Kungaparet tyckte att det var så roligt att åka runt och se så mycket positivt av Sverige.

Boken speglar det program kungaparet hade med skilda recept från vardera län. På Furillen bjöds det på "ägg royal" (recept hittar du i artikeln intill) och pingvinklubba som är en del av lägget på grisens bakparti. I Almedalens café hade Kristin Österman Andersson dukat upp till ett gotländskt "kaffikalas" med en saffrans- och salmbärscheeskake. (Recept hittar du i artikeln intill).

Middagen som hölls på residenset stod Christer Grandin för menyn. Den inleddes med kall kokt östersjöpiggvar, kräftor och ostar. Huvudrätten var lamm med närodlade tillbehör och till efterrätt hade Christer Grandin gjort en hallonparfait, marmeladrulltårta med krusbär, lemon curd och torkade bär.

Vad minns du mest från deras besök på Gotland?

- Åh, det var så mycket som hände, men det jag minns som något väldigt positivt var skördefestivalen på Lövsta. Det tror jag att kungaparet var väldigt imponerade av, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

- En annan rolig upplevelse var lunchen på Furillen när vi åt ägg royal på stående fot som Fredrik Malmstedt gjort. Det var en väldigt avslappnad och trevlig tillställning.

Minnesboken kommer inledningsvis att tryckas  i 300 exemplar, berättar landshövdingen.

- Den kommer inte att finnas till försäljning till en början. Det har att göra med upphovsmannarätten, att man helt enkelt måste köpa ut många av fotona, som jag förstått det. Men det vore ju en jättetrevlig gåva att ha och ge bort tycker jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om