Astrid skyddar utsatta kvinnor

Den felande länken inom missbrukarvården på Gotland är på plats.Som sista kommun i landet kunde socialtjänsten i går inviga ett skyddat boende för kvinnor som utsatts för våld och kränkningar, kvinnor som dessutom har ett missbruk.Redan på måndag flyttar de tre första in.

INVIGNING. Marica Gardell, tillförordnad socialdirektör, invigde det skyddade boendet "Astrid" genom att hålla tal och klippa band.

INVIGNING. Marica Gardell, tillförordnad socialdirektör, invigde det skyddade boendet "Astrid" genom att hålla tal och klippa band.

Foto: Krister Nordin

Gotland2010-08-28 04:00
- Jag ser det som ett kommunalt "klipp" att vi äntligen fått detta boende i Visby, sa Marica Gardell, avdelnings för individ- och familjeomsorgen och tillförordnad socialdirektör, och klippte det röda, breda och blanka bandet.

Fyra små lägenheter
Behovet har funnits länge, det har varit resurserna som fattats.
Men tack vare 470 000 kronor i statligt stöd har boendet nu blivit verklighet.
- Vi har verkligen sett fram emot det här, säger Camilla Eklöf som tillsammans med Birgitta Nypelius och Peter Östergren arbetar som boendeassistenter på Astrid, som boendet heter.
I en länga på Korpenområdet har det byggts om till fyra små lägenheter och en jourlägenhet för den som har ett akut behov av tak över huvudet och stöd.

Beroendeställning
- Den här gruppen kvinnor har inte varit så synliga, även om de nu börjat kliva fram. Men mörkertalet är troligen enormt och om de här fyra lägenheterna räcker vet vi inte, säger Marica Gardell.
- Kvinnor som har ett missbruk löser ofta sitt bostadsproblem genom att flytta in hos en man, ofta med ett eget missbruk. Kvinnorna hamnar i en beroendeställning och många far väldigt illa i dessa relationer där våld och kränkningar inte är ovanligt.

Tre flyttar in
Astrid ska ge kvinnorna ett tryggt och säkert boende under några månader, kanske ett halvår.
Lugn och ro, samtidigt som de får råd och stöd hur de kan gå vidare till ett bättre och mer självständigt liv. En plattform för att så småningom kunna skaffa en egen lägenhet och skapa egna nätverk.
- Kvinnojouren har skyddade boenden, men de kan inte ta emot kvinnor som har ett missbruk. Tidigare har vi löst det genom att bland annat ordna tillfälliga platser på lägenhetshotell, men det blir ibland svårt när socialtjänsten ska ta sig in i den privata sfären, säger Marica Gardell.
På måndag flyttar tre kvinnor i 20-årsåldern in på Astrid. Inom några veckor räknar man med att det blir inflyttning även i den fjärde lägenheten.
Säkerheten är hög för att skydda kvinnorna. Fönstren har fått okrossbart glas, ytterdörren är låst, här finns personal på dagarna och tillsyn på nätterna.
Och socialjouren finns i samma hus, som en öppen kanal om kvinnorna behöver den.

Bara bokade besök
Total drogfrihet krävs och personalen har rätt att ta prover om de misstänker att så inte är fallet. Alla besök ska vara bokade och planerade.
Namnet då?
- Vi spånade lite med personalen och det ligger ju på det som tidigare hette S:t Olofsområdet. Och S:t Olofs hustru hette Astrid. Därför blev det så, berättar Per-Johan Fernström, verksamhetschef för beroendeenheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om