Ask och alm på nya rödlistan
Nipsippan har fått sällskap av flera nya hotade arter på Artdatabankens rödlista. På den uppdaterade listan finns numera även ask och alm.
- Att ask och alm är hotade innebär att även arter som är beroende av träden blir hotade, säger Oskar Kullingsjö vid länsstyrelsen.
44 akut hotade
På Gotland finns nu 44 arter som klassas som akut hotade. Till den kategorin har rödspov och flodkräfta tillkommit. Där finns sedan tidigare bland annat tornuggla och vitryggig hackspett, fem fjärilsarter, ett tiotal arter av skalbaggar, samt även några mossor, kärlväxter, lavar och svampar.
Artdatabanken som fastställer rödlistan är särskilt oroad över situationen i Östersjön, som man tycker är den marina miljö som haft sämst utveckling. Hårt fiske och övergödning har tagit hårt på bottenfaunan.
Ål betraktas fortfarande som akut hotad, och trots att torsken haft en positiv utveckling klassas den ännu som starkt hotad.
Alfågel
Till kategorin starkt hotad hör numera även alfågeln. Främsta orsaken till det är oljeutsläpp i Östersjön som skadar och slår ut stora mängder fåglar. Beräkningar som gjorts visar att beståndet av övervintrande fåglar i Östersjön kan ha halverats.
En del relativt vanliga arter har på senare tid minskat så kraftigt i antal, att de betraktas som hotade. Det gäller bland annat ejder, gråtrut, tobisgrissla, drillsnäppa och tornseglare, samtliga listade som nära hotade.
Men även om det gått bakåt på några håll så finns det arter som gynnats - av växthuseffekten. Smal lökblomfluga, som tidigare bara var känd på Öland och Gotland, finns numera på flera håll på fastlandet ända upp till Stockholm. Den ökade livskraften tillskrivs de varmare somrarna som varit under 2000-talet.
Fotnot: Flockskivling, som bara finns på två ställen i landet, betraktas ännu som starkt hotad. Den ena lokalen är på Visborgsslätt, på den plats som under vintern använts som snötipp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!