Arvodena fick fart på debatten

Fix och trix, eller en öppen redovisning av hur kostnaderna fördelas?
Synen på arvodena till kommunalråd och nämndordförandena skiljde sig åt markant, och både opposition och majoritet beskyllde varandra för att spä på politikerföraktet.

Gotland2006-11-28 06:00
Alliansen vill ha två kommunalråd på heltid och två på deltid. Det blir tre heltidstjänster. Men de två deltidsråden blir dessutom ordförande i varsin tung nämnd och kommer att kunna kvittera ut helt ordförandearvode för det. Genom det blir det i praktiken fyra kommunalråd på heltid, hävdar oppositionen.
Oppositionen med Björn Jansson (s) i spetsen hävdade, att alliansen låst sig vid löftet att minska antalet kommunalråd med två och att man i efterhand tvingats "fixa och trixa" för att få ihop en kommunledning. Han fick stöd av Lilian Virgin (s):
- Med er konstruktion är det fyra kommunalråd, och det vore ärligare om ni erkände att vi behöver fyra kommunalråd. Att säga en sak och göra en annan skapar bara misstroende.
Inger Harlevi (m) motsatte sig det synsättet.
- Vi har en tjänstgöringsgrad för kommunalråden på 300 procent, fördelat på fyra personer. Ordförandeskapet i nämnderna är en annan sak, hävdade hon.

49 200 kronor till Nypelius
Efter en votering som slutade 36-35 vann alliansens förslag. Det innebär att kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius får en månadslön på 49 200 kronor (590 400 kr/år). Det motsvarar lönen för en riksdagsledamot. Övriga kommunalråd får 44 280 kronor i månaden (531 360 kr/år).
Ordförandena i social- och omsorgsnämnden, barn- och utbildningsnämnden samt hälso- och sjukvårdsnämnden får ett årsarvode på 159 408 kronor. Det är uträknat efter en tjänstgöringsgrad på 30 procent. För ordföranden i social- och omsorgsnämnden innebär det en rejäl uppräkning, särskilt med tanke på att individärendena lyfts från tjänsten. Istället ska individutskottet få en egen ordförande, som får ett arvode på 53 136 kronor.
Ordförandena i byggnadsnämnden och tekniska nämnden får 132 840 kr/år (25 procents tjänstgöring). Ordförandena i miljö- och hälsoskyddsnämnden, kultur- och fritidsnämnden samt arbetslivsnämnden får 106 272 kr/år, (20 procents tjänstgöring). Ordföranden i folkhögskolestyrelsen får 53 136 kr/år, (tio procents tjänstgöring). Ordförandena för kommunens revisorer och överförmyndarnämnden får 26 276 kr/år, (fem procents tjänstgöring).
Första vice ordföranden i respektive nämnd får ett arvode som är en tiodel av ordförandens. Arvodet till andre vice ordföranden är fem procent. Ordföranden för kommunfullmäktige, Lilian Edwards, får 53 136 kronor i årsarvode.

Nytt pensionssystem
Fullmäktige beslutade även om ett nytt pensionssystem för förtroendevalda. En nyhet blir att förtroendevalda på Gotland som avgår i fortsättningen måste vara över 50 år för att kunna få pension från kommunen.
För att kunna få maximal visstidspension krävs, precis som tidigare, att man haft förtroendeuppdrag i minst tolv år. Tidigare krav på att uppdragstiden ska motsvara 40 procent av en heltid sänks till 25 procent, vilket innebär att ordförandena i flera nämnder kan komma i fråga för pension.
För de förtroendevalda som slutar före 50 års ålder, men annars uppfyller kraven, ska en avgångsersättning betalas ut.

Två nya nämnder
Gotland får två nya nämnder nästa år. Fullmäktige beslutade i går att inrätta nämnden för vuxnas lärande, med start 1 juli 2007, samt en överförmyndarnämnd som startar redan den 1 januari.
Nämnden för vuxnas lärande får nio ledamöter. Uppdraget blir att stärka vuxna gotlänningars möjligheter att få utbildning. Nämnden kommer att överta flera verksamheter från social- och omsorgsnämnden och från barn- och utbildningsnämnden, bland annat arbetsträning, sociala arbetskooperativ, läs- och skrivverkstad och vuxenutbildningen inom Komvux.
Liknande nämnder har inrättats i flera andra kommuner och erfarenheterna är positiva. I fullmäktige var alla överens om att nämnden behövs, men bland andra Bo Björkman (s), Bodil Rosengren (v) och Carina Lindberg (v) påpekade att den nya nämndens arbete kan komma att försvåras av de besparingar som alliansregeringen vill göra inom bland annat vuxenutbildningen.
Överförmyndarnämnden får tre ledamöter. Kommunen har tidigare fått kritik för brister som upptäcktes när justitieombudsmannen granskade överförmyndaren förra året. Det är för att förbättra kvaliteten som nämnden tillsätts.
Fullmäktige beslutade även att avveckla styrelsen för konsult- och servicekontoret.

Höjt partistöd
De politiska partierna på Gotland får 5 637 400 kronor att dela på under nästa år.
Till det kommer även ett anslag till de politiska ungdomsorganisationerna. Varje parti i fullmäktige får 200 000 kronor i grundstöd, och sedan 59 682 kronor per mandat. Sättet att fördela pengarna är nytt, och gynnar de små partierna.
Efter 2007 ska partistödet höjas i takt med prisbasbeloppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om