I dag hölls Svenska spels årsstämma på Wisby strand. Helagotland.se fick en pratstund med vd Lennart Käll och styrelseordförande Anitra Steen.
Svenska spel gjorde 2012 en vinst på drygt fem miljarder kronor, en vinst som går tillbaka till statskassan.
Styrelseordföranade Anitra Steen och vd Lennart Käll presenterade bolagets verksamhet, hur man ser på uppdraget, branschens utveckling och omvärldens utmaningar.
– Vi är i en brytningstid, säger Anitra Steen efter stämman.
Hur ser omvärlden ut, finns det några hot eller utmaningar?
– Vi har en reglering, och det är egentligen en bra reglering, men den fungerar inte fullt ut, säger Lennart Käll.
De stora problemen är utländska spelbolag som inte följer gällande regler och svårigheten straffa dem som bryter mot dem.
Han vill ha tydligare restriktioner för hur och vilka spel man får marknadsföra och om man ska få locka med bonusar. Lotteriinspektionen måste få sanktionsmöjligheter att bötfälla dem som inte följer reglerna, menar han.
– Det är svårt att konkurrera med någon som inte har några regler att följa, men jag tycker att vi parerar det här på ett väldigt bra sätt, fortsätter han.
Svenska spel redovisar ett mycket starkt resultat, men Lennart Käll konstaterar samtidigt att bolaget tappar marknadsandelar.
Inga besked om nya nedskärningar
102 tjänster har försvunnit inom Svenska spel, varar drygt 40 på Gotland. Om det blir fler nedskärningar vill varken Lennart Käll eller Anitra Steen säga något konkret om.
– Vi är inte färdiga än, det pågår ännu en översyn av respektive enhet, men vi är inne i en slutfas av det här projektet där det gäller att ifrågasätta alla kostnader, säger Lennart Käll.
Antra Steen förklarar att bolaget inte är lika bra som sina nordiska systerorganisationer på att vara kostnadseffektiva.
– Vi ska inte kosta en krona mer i administation än nödvändigt, säger hon.
Kvar på Gotland
Jobben på Gotland kontra i Sundbyberg är en viktig fråga för gotlänningarna.
– Vi prövar alltid Gotland i första hand när det handlar om en ny tjänst eller enhet. Är man uthållig så går det nästan alltid, säger Lennart Käll.
Om det inte var ett statligt direktiv, skulle ni stanna på Gotland då?
– Det spelar ingen roll vad styrelsen eller ledningen tycker, säger Anitra Steen och betonar att det finns ett tydligt uppdrag att bolaget ska finnas på Gotland som styrelsen och ledningen måste värna om.
Samtidigt tror de båda att det finns flera fördelar med Gotland, exempelvis högskolans satsningar på utbildningar som relaterar till bolagets verksamhet. Att det skulle vara svårare att rekrytera personal på grund av öläget slår de också bort, det är snarare ett plus att kunna erbjuda en attraktiv boendemiljö.
Gotland är också en viktig del av företagets identitet.
– Man har till och med meddelandet på telefonsvararen till en gotländsk röst, säger Lennart Käll.