Arsenik är den stora miljöboven i Fårösund-fallet
- Det är arsenik, inte kreosot, som är den styrande föroreningen vid Stucks 1:82 på Strandvägen i Fårösund.Det konstaterar Mattias Vejlens, samordnare av förorenade områden på ön, vid länsstyrelsen på Gotland.
Snyggt vid Sundet. Den nye ägaren vill göra något fint av fastigheten i Fårösund.
Foto: Henrik Radhe
- När man läser artikeln får man uppfattningen att det skett en lagändring under det senaste året. Så är inte fallet. Den lag som styr det hela är Miljöbalken och den är från 1999. Enligt den är det i första
hand den som orsakat föroreningen som också ska se till att städa upp efter sig, konstaterar han.
Köpt ansvar
- Finns denne inte kvar kan fastighetsägaren få ett ansvar om man köpt fastigheten efter 1999. Så är fallet i detta ärende. Ingen verksamhetsutövare kan ställas till ansvar och Göran Henriksson har köpt
fastigheten efter 1999. Alltså har han köpt på sig ett ansvar, konstaterar länsstyrelsens samordnare av förorenade områden.
Han noterar att länsstyrelsen får många samtal från privatpersoner som är på väg att köpa fastigheter och som då informeras om ansvarsfrågorna kontinuerligt.
- I detta fall fick vi reda på först efteråt att en fastighetsöverlåtelse skett. Då informerades Göran Henriksson om läget. I den ansvarsutredning som har varit i ärendet har också ansvarsreglerna förklarats för den tidigare fastighetsägaren.
- Att ärendet tagit lång tid är beklagligt för alla parter. Men eftersom vi som tillsynsmyndighet ska göra en skälighetsbedömning och praxis till stor del saknas vad gäller fastighetsägares ansvar vid överlåtelser har detta tillsammans med de diskussioner som varit med Göran Henriksson har tagit tid, sammanfattar Mattias Vejlens.
Inger Hammar
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!