Arne Eklund
Från Bunge sockenförening som bjöd in kommunpolitikerna till ett möte om landsbygdsutveckling i onsdags.
Arne Eklund. Tyckte att Kappelshamnsborna skulle satsa på ett landsbygdsutvecklingsprojekt.
Foto: Tobias Wallström
Ställde
politikerna upp?
- Javisst. 13 politiker kom.
Kommunutvecklaren Elin Liljebäck från årets landsbygdskommun Herrljunga var med på mötet. Hade hon idéer som kan användas på Gotland?
- Politikerna nickade igenkännande åt mycket av det som hon berättade om. Herrljunga har samma problem som vi med åldersstruktur, vikande befolkningstal och jantelag. Det som skiljer oss åt är att vi har ett mer gynnat turistläge.
- Elin Liljebäck talade bland annat om hur viktigt det är att dialogen med politiker och tjänstemän fungerar. Det är viktigt att de är tillgängliga, hjälper till och tar in de problem som invånarna har. Går det inte att göra något åt det ska de åtminstone förklara varför det är som det är.
Fick ni fram några idéer till hur man ska utveckla boende för alla på landsbygden?
- Hade vi den lösningen skulle vi får Nobelpris. Det är svårt för unga barnfamiljer att bosätta sig på Sudret eller på Fårö när husen är så dyra. Gotlandshem bygger på på Furillen, men jag är inte säker på att unga familjer har råd att bo i de nyproducerade lägenheterna. Vi talade om att kommunal mark ska bli tomter som går ut till mäklare.
Hur ska man skapa nya arbetstillfällen?
- Vi har bra råvaror, men förädlingsbiten lämnar vi ofta över till andra. Vi har kommit igång med förädling av exempelvis ost och tryffel och vi kan göra mer.
- Det behövs också statligt stöd till bredbandsutbyggnad på landsbygden. Om infrastrukturen förbättras kommer tjänstesektorn att utvecklas.
Kom det fram några bra idéer som ni kan jobba vidare med?
- Det kändes som att vi fick en klapp på axeln för att vi är på rätt väg. Det är viktigt att kasta jantelagen, tro på sig själv och stötta den granne som det går bra för.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!