Arla betalar sämre för mjölken
En bonde med 100 kor får nästan 100000 kr mindre betalt för mjölken han levererardet blir följden av att Arla Foods har sänkt avräkningspriset på mjölk med 11 öre till 2,75 kr per kilo. Även efterlikviden har sänkts med 5 öre vilket innebär en egentlig sänkning med 16 öre.
För Arla Foods 6000 danska medlemmar sänks avräkningspriset med 10 öre till cirka 2,67 svenska kronor.
Orsaken till att Arla Foods har tvingats sänka avräkningspriset är att intäkterna har minskat väsentligt den senaste tiden. Det är bl a plötsliga förändringar i valutakurser. Världsmarknadspriset på smör, ost och skummjölk faller också. Det är speciellt tysklandsmarknaden som är hårt pressad.
Visst jäser missnöjet bland Arlas svenska medlemmar. På vissa håll på fastlandet har man påbörjat insamling av namnunderskrifter för att tvinga fram ett extra kretsmöte men, enligt vad GA erfar, har inga namn samlats in på Gotland.
<span class=MR>Gör 1500 kr per dag</span>
Robert Ansin är en av fyra delägare till den stora mjölkgården Othemars i Othem med 370 kor. Han konstaterar att för Othemars del betyder sänkningen en minskad ersättning per dag med 1500 kronor!
Det handlar om kostnaden för nära två årsanställda i förlust för vår del, säger Robert Ansin.
Han påpekar också att den direkta följden av sänkningen blir att de blir tvungna att återinvestera mindre.
I ett kort perspektiv händer det inte så mycket vid en sådan här prissänkning. De flesta företagen kanske stoppar investeringar, säger Robert Ansin.
Han säger också att det inte är så hemskt mycket mjölkbönderna kan göra åt prissänkningen. Det är ju marknaden som gäller.
Det som är diskutabelt är att övriga mejerier i Sverige ännu inte har sänktom de kan hålla sina avräkningspriser så är det lite dåligt av Arla, konstaterar Robert Ansin.
<span class=MR>Egna lönen blir lidande</span>
Hans Westberg, Rofind, Hamra, påpekar att sänkningen egentligen är 16 öre eftersom man tar 5 öre av efterlikviden också.
De mildrar smällen med femöringen. Det är ju pengar som vi skulle ha fått ut. Det blir väldigt kännbart i och med att sänkningen blir på marginalen, på toppen, säger Hans Westberg. Den slår mot den enskilde beroende på vad denne har för kostnadsläge i sin produktion. Det gör en tusenlapp per ko.
Han säger också att de flesta mjölkbönder är egenföretagare så det är den egna lönen som får fungera som buffert i första hand vid sådana här tillfällen.
De tunga bitarna i mjölkproduktionen är foder och lönekostnader och sedan beror det på vad man har för kapitalkostnad. Många har investerat mycket i mjölkproduktionen de senaste åren och det innebär att alla har olika kostnadslägen. Samtidigt kräver utvecklingen investeringar för att få rationella enheter, säger Hans Westberg.
Han berättar att han själv nu väljer att inte skarva ett ungdjursstall och att en maskininvestering under slutet av året nu får utebli.
Det blir så, man ser ju själv att det är så pass mycket pengar man tappar, konstaterar Hans Westberg.
<span class=MR>Arla investerar</span>
Arla Foods styrelse gav nyligen klartecken till en investeringsbudget på 1,6 miljarder danska kronor för det kommande verksamhetsåret.
I Sverige sker investeringar främst i Kalmar som förbereder för att ta över produktion från Öland.
Nästan en tredjedel av drygt 500 miljoner danska kronor går till Division Ingredients. Den största delen är nybyggandet av mjölkpulverfabriken i Vimmerby. Det första spadtaget har tagits och fabriken ska stå klar hösten 2004.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!