Årets portugisiska kock kanske blir en gotländska

Jeanette Karlsson från Gotland kan i november vinna titeln "Årets kock" i Portugal efter att ha vunnit kvaltävlingen förra månaden.

Förrätt. Lutfisksallad tillsammans med en vinägrett och korianderskum.

Förrätt. Lutfisksallad tillsammans med en vinägrett och korianderskum.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2008-10-23 04:00
Jeanette utbildade sig till kock vid restauranghögskolan i Grythyttan och har därefter arbetat på Burmeister och Donners Brunn i Visby. För fem år sedan flyttade hon till Portugals huvudstad Lissabon, där hon fortsatt att laga mat.
Årets kock-tävlingen i Portugal är inte Jeanettes första mattävling, hon har tidigare tävlat i bland annat Wilhelmina och Culinary Olympics i Sverige (2004).
Till kvaltävlingen i Portugal var det tre grupper från landets olika distrikt som tävlade. Jeanette lagade dock ingenting gotländskt.
- Vi lagade portugisisk mat, berättar Jeanette. (Menyn ser du ovan.)
Om ungefär en månad går finalen i "Årets kock" i Portugal. Just nu vet Jeanette inte vad hon ska tillaga och kan därför inte förbereda sig. Och trots detta är hon inte nervös.
- Den 17 september är finalen. Jag har vetat om att jag ska vara med i en månad nu och än så länge är jag inte nervös. Vad vi ska laga är hemligt. Dagen innan finalen kommer vi att få en korg med ingredienser, därefter har vi en dag på oss att göra recept och sedan är dags för tävling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om