Årets kryssningssäsong slår alla tidigare rekord

Rekord.
Årets kryssningssäsong slår alla tidigare siffror.
Med 130 anlöp av 30 fartyg och beräknade 92 000 passagerare etablerar sig Visby på Europas tio-i-topplista över populäraste kryssningshamnar. Drömgränsen 100 000 kryssningsturister är inom räckhåll.
Och säsongen är redan i gång. I måndags ankom "Mistral" med drygt tusen passagerare ombord.

Gotland2003-05-21 04:00
Ja, årets kryssningssäsong blir den hetaste någonsin i Visbys historia.
De senaste årens trend med ständigt ökat antal anlöp förstärks ytterligare i sommar. En viktig anledning är att Östersjön numera är öppet hav varav följt att antalet Östersjökryssningar ökar markant och då är Visby oftast ett givet besöksmål.
Enligt hamnkontorets preliminära siffror för säsongen kommer 30 fartyg att angöra Visby 129 gånger varav 76 vid kaj. Passagerarantalet ombord beräknas till nära drömgränsen 100 000 eller drygt 92 000 personer.
Många av fartygen är gamla kryssningsbekanta men ett antal nya finns också med på listan. Det internationella sällskapet är registrerade i Bahamaöarna, Finland, Frankrike, Holland, Italien, Malta, Marshallöarna, Norge, Panama, S:t Vincent, Sverige ochTyskland.
<span class=MR>Säsongsstart</span>
Säsongen startade i måndags och då med ett nytt fartyg. Det var franskägda "Mistral", 216 meter lång (Destination Gotlands nya Kinafärja mäter 195 meter) som ankrade upp på redden.
Ombord fanns 1 088 passagerare varav merparten strömmade i land för guidade turer och tung shopping. "Mistral", som är ute på just en veckolång Östersjökryssning, ankom från Kiel och fortsatte i går till Stockholm.
Fartyget kommer hit ytterligare tio gånger i sommar. Flest anlöp görs av "Silja Opera" som kommer hit inte mindre än 25 gånger. Som mest hektiskt är det upp till fem anlöp per dygn.
Nästa kryssningsfartyg som angör Visby är "Albatros" och "Delphin" som båda i dag ankommer från Stockholm. De går sedan vidare till Hamburg respektive Köpenhamn.
Sista anlöp görs 19 september av "Maxim Gorkiy" och "Viking Bordeaux".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om