Ardre som det inte längre är
Ardrebon Göte Tingström gör sin hemsocken en stor tjänst. Den kommande vintern också. Sen är den klar. Den annorlunda boken om Ardre. Med 863 bilder.
Foto:
-Det är så roligt att hålla på med det här, säger Göte Tingström.
-Så har jag haft väldigt bra hjälp av Evald Lindby. Hans kom-ihåg och berättelser har varit till ovärderlig hjälp.
Göte Tingström har alltid tyckt om att ta bilder. Han har även eget diabildsarkiv på cirka 15000 bilder.
Sen många år tillbaka har han "haft i bakhuvudet" att göra sockenbok. Så småningom kom han och några andra personer i hembygdsföreningen på en idé.
-Alla sockenbor fick "sin" kväll. Alla samlades i församlingshemmet och var och en gård och ställe fick komma med sina bilder. En gård fick en kväll. Vi fick in 1125 bilder från växlande tidsperioder.
Det var bilder från arbete ute och inne, levande bilder med folk på, folk som någon visste namnen på. Ofta fanns en berättelser till bilderna. Alla bilder fotograferade Göte Tingström av.
-Jag tycker att släkter och forskning kring dem det finns på landsarkivet. Det var viktigare att få fram sånt som berättats i "folkmun", säger han.
Tio timmar berättelser
Numera 82-årige Evald Lindby kompletterade med berättelser från så gott som samtliga ställen i socknen, med namn, fakta med mera. Det blev tio timmar inspelade på Göte Tingströms band. Band som han sedan använt sig av gård för gård.
Även dokument från avlidne Olle Nilsson, som berättat om socknen på 100 pappersark har varit till stor hjälp.
Den gamla vägen uppifrån socknen och ner till Vitvär har haft oerhörd betydelse för utkomsten. Den ägnar Göte Tingström både text och bilder åt. Han berättar hur folk fick arrendera mark i utkanten av socknen i slutet av 1800-talet, hur de kunde föda en ko och gris och ha en båt. För då kunde de fiska vid Vitvär, mest strömming, och på så sätt förtjäna sitt uppehälle.
-Det är mycken föda som förts längs Vitvärsvägen, säger Göte Tingström.
Han nämner Niklas Ardell, som gick vägen med dragkärra ner till sjön, fiskade, gick tillbaka hade mat till famljen och sålde en del av fångsten.
-Han hade ingen häst utan gick med sin dragkärra sas det. Så hade han träben, det brukade han lägga av när han kom i båten.
Det mesta jobbet med boken har Göte Tingström gjort på senare år som pensionär. Han jobbade i 27 år på Svenska Spels ekonomiavdelning. Han är en ordningsmänniska, struktuerar det han gör. Han har gjort register på urvalet av de 863 bilderna i boken. Register över personer och platser, men också hur bilderna spritts över tiden.
Sinne för grafisk design
Efter hand som det digra materialet växt fram har Göte Tingström skrivit ner och redigerat de kommande boksidorna i sin dator.
Hans sinne för grafisk design märks väl. Ofta har han samlat texten i omväxlande stilar på ena sidan av ett uppslag och på andra sidan har han bilder i olika storlekar, luftigt placerade och med fylliga bildtexter.
Unikt avsnitt i boken är Göte Tingströms intervju med David Ahlqvist.
-När jag gick på folkan i slutet av 1960-talet skulle vi göra intervjuer, berättar han.
-Jag skulle intervjua skolans rektor Paul Norrby, nybliven ordförande i Gotlands hembygdsförbund efter avgående David. Jag intervjuade då Ardrebon David i stället. Nu finns intervjun bevarad till eftervärlden.
-Jag har börjat min visningstur i den tid som kom efter laga skiftet imitten av 1880-talet och jag har fortsatt fram till nutid. Sen får generationen efter mig ta vid, säger Göte Tingström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!