Arbetslösheten befaras öka på Gotland

Arbetsförmedlingen målar upp en dyster bild av den gotländska arbetsmarknaden. Antalet arbetslösa spås öka något och de lediga jobben blir färre. - Överlag är det en dämpad efterfrågan på arbetskraft inom alla sektorer, säger Jim Enström på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Prognos. Jim Enström från Arbetsförmedlingen presenterar framtidsutsikterna på den gotländska arbetsmarknaden. Lasse Ahnell, SR Gotland fotograferar. foto: tommy söderlund

Prognos. Jim Enström från Arbetsförmedlingen presenterar framtidsutsikterna på den gotländska arbetsmarknaden. Lasse Ahnell, SR Gotland fotograferar. foto: tommy söderlund

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-06-13 04:00

Totalt är nu 2 452 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen, men man räknar med att de ska vara 2 900 i slutet av året.

- Det finns flera orsaker till det. Bland annat det ekonomiska läget i Europa och bankernas försiktigare utlåningsregler som påverkar, säger Jim Enström.

Av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen står cirka 1 000 personer långt från arbetsmarknaden.

- Det är oroväckande. Till den gruppen räknar vi in personer som varit utan jobb i tre av de senaste tio åren, man är inte särskilt väl etablerad. Här finns äldre, ungdomar och utrikes födda, samt unga som saknar examen från gymnasiet, säger Jim Enström.

Ökningen av inskrivna på Arbetsförmedlingen beror också på förändringar i socialförsäkringssystemet.

- Fler utförsäkras och då kommer de till oss. Vår uppgift blir att stötta de som har det svåras, säger Tina Ersson, chef på arbetsförmedlingen i Visby.

Även om läget ser dystert ut för tillfället så påpekar man att det ännu är långt till den arbetslöshet som rådde på 1990-talet.

Ett positivt tecken är också att arbetslösheten bland utrikes födda minskar.

- Vi kommer i kontakt med folk som har väldigt många kompetenser. En stor uppgift är att översätta dessa till svenska betyg, licenser och legitimationer, säger Tina Ersson.

Så spås Gotlands arbetsmarknad på ett års sikt
Jord- och skogsbruk
: Cirka 6 procent av alla sysselsatta arbetar inom sektorn. Oförändrad eller svag ökning av antalet anställda.

Brist på: Djurskötare, maskinförare.

Industri: Cirka 10 procent av de sysselsatta inom länet arbetar här. Under våren 2012 har antalet företag som tror på en ökad efterfrågan på arbetskraft minskat, antalet tros inte öka.

Överskott av: Maskinoperatörer, grafisk industri, lagerarbetare.

Brist på: Elingenjörer.

Byggsektorn: Sysselsätter omkring 2 400 personer på Gotland. Branschen är oförändrad, men en nedgång för offentliga byggen och rot-jobb noteras.

Bristyrken: VVS-ingenjör, byggnadsingenjör.

Offentlig tjänstesektor: Knappt 10 000 arbetar inom offentlig förvaltning, utbildning, omsorg, sjukvård och sociala tjänster.

Överskott av: Barnskötare, vårdbiträden.

Bristyrken: Förskolelärare, läkare, tandläkare, specialistsjuksköterskor.

Privat tjänstesektor: Hit räknas övriga yrken hos privata arbetsgivare. Överskott av: Lagerarbetare, lastbilschaufförer, receptionister, ekonomiassistenter och vaktmästare.

Bristyrken: Mjukvaru- och systemutvecklare inom it.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om