De testar öns mosbrickor – här är vinnaren

Två nygrillade korvar, potatismos, ketchup och senap och lite räksallad på det. Vattnas det i munnen? Det gör det för våra reportrar Astrid Philipson och Jesper Andersson som varit med när proffsen tar sina första tuggor av den sista mosbrickan.

De två vännerna Jakob (t.v.) och Micke (t.h.) träffades genom Jakobs sambo.

De två vännerna Jakob (t.v.) och Micke (t.h.) träffades genom Jakobs sambo.

Foto: Astrid Philpson / Jesper Andersson

Gotland2023-07-24 11:10

Grabbarna från Visby har valt ut tio gatukök, de bedömer dem och utser en vinnare. Nu är de på plats vid det sista gatuköket och ska kora vinnaren – vilken är Gotlands bästa mosbricka?

undefined
De två vännerna Jakob (t.v.) och Micke (t.h.) träffades genom Jakobs sambo.

"Slafsigt upplägg, men en smak som är värd en omväg", säger en av de två initiativtagarna Jakob Uddin om det vinnande köket som de anser har bäst mosbricka på Gotland. 

Men strax innan de två gjort den slutgiltiga bedömningen står de med händerna i fickan och lunkar fram till kioskluckan i Visby hamn. Två kokta med mos. Och en Pucko. Varken räksallad eller bostongurka. 

– Man har ätit många korvar i sitt liv och pucko hör till, säger Micke som den andre experten Mikael Persson också kallas. 

undefined
"Ingen räksallad eller bostongurka. Det tar vi bara om köken frågar om det", säger de.

Tänk om de för evigt kunde stanna i den här stunden? Precis här, innan den smakrika kombinationen av sött och salt landar på tungan. En närmast sakral upplevelse. Man kunde tro att de två vännerna skulle lysa upp, som om en ängel uppenbarat sig när de med bedjande händer tog emot den sista mosbrickan – trots att den har blivit vardag för dem. 

– Vi har inte direkt drömt om mosbrickor, säger Micke. 

De ser faktiskt ut att ha tröttnat lite, den där entusiasmen som var där i början verkar ha förtvinat litet. 

– Dagen innan kunde det ändå pirra till lite: "Nu ska vi i väg och testa den där mosbrickan", säger Micke om känslan i början av resan. 

Nu sitter de där, i slutet av resan med den sista mosbrickan. Två killar som inte tidigare varit kända för sina mosbrickekunskaper men som nu fått ett annat kall i livet. Men varför valde de just mosbrickan? 

– Mamma frågade också det och då sa jag: "varför inte"? Vi skulle precis gå på semester och hade inget planerat, ingen fotboll på TV. En dag satt vi och kollade på "Masked singer" och Janne Andersson när han uppträdde, säger Jakob. 

Förbundskaptenen har gjort sig känd för sin korvexpertis och de gotländska experterna vill inte vara sämre. När de väl hade lagt upp efterlysningen på Facebook och fick bra respons började också förväntningarna på gatuköken att höjas. 

– Folk blir väldigt engagerade: "ni måste åka dit och dit". Så de målar upp en förhoppning och då kan man kanske bli besviken när man väl besöker stället, säger Jakob. 

undefined
Listan med alla kriterier fyller de i direkt efter den sista tuggan.

Tillsammans delar de ut poäng utifrån miljö och utseende till mosets äkthet.

– Moset i Klinte skulle vara bra. Men sätter man höga förväntningar blir fallet kanske större för korvkioskerna. Det i Klinte smakade lite pulver, då blev man ledsen, säger Jakob.

– Korven i Slite var lite enkel, vi hade sett fram emot den. Men pulvermoset var precis som i Visby bra, de har kryddat upp det bra, fyller Micke i.

Vilken egenskap på den där brickan är den viktigaste?

– Man ska känna moset i maten, Det stora är moset, moset är viktigast, säger Jakob.

Resultatlistan är inne. Hamnen i Visby som var sist ut kom någonstans i mitten. Gällande gatuköken i botten på listan så konstaterar duon att de kanske är bättre på annat än just mosbricka.

– Man ska inte snacka skit för de kanske är bra på andra grejer, man kan inte vara bäst på allt, säger Jakob

– De kanske hade en dålig dag, säger Micke.

undefined
En kille på Jakobs jobb hjälpte till att trycka kepsar: "många är engagerade".

Ingen av gatuköken fick en femma av de två experterna men vilka har bäst mosbricka enligt proffsen? 

– Den i När vann! De fick en fyra. Moset är en femma. Det är hemlagat. Även miljön och tillgängligheten trycker upp poängen, säger vännerna och avslutar resan för den här gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!