Appen kan ha räddat liv – inte aktuell på Gotland

Appen SMS-livräddare finns i 14 av landets 21 regioner med 150 000 frivilliga livräddare registrerade. Men på Gotland fungerar inte appen då Region Gotland inte ser något behov.

Tjänsten SMS-livräddare ska verka för att frivillig ska utföra HLR vid tillfälligt hjärtstopp innan ambulans är på plats.

Tjänsten SMS-livräddare ska verka för att frivillig ska utföra HLR vid tillfälligt hjärtstopp innan ambulans är på plats.

Foto: TT

Gotland2024-09-02 05:30

När ett misstänkt hjärtstopp rings in till 112 aktiveras appen SMS-livräddare. Ett larm skickas till frivilliga livräddare i närheten av inringaren och hjärt-lungräddning, HLR, kan påbörjas i väntan på ambulans. Så är det i 14 av landets regioner, från norr till söder. Men inte på Gotland. Filip Reinhag (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, förklarar att behovet inte kan motivera införandet av tjänsten på ön.

– Vi har tittat på om Gotland skiljer sig väsentligt mot resterande riket vad gäller överlevnad, utalarmering, väntan på ambulans och vilka kvalitetsindikatorer som finns, kopplade till hjärtstopp. Där ser vi att vi inte avviker, utan tvärtom ligger vi väldigt bra till. Samma gäller när man ser på i vilken utsträckning allmänheten redan hjälper till innan ambulanspersonal är på plats, säger Filip Reinhag.

I ett medborgarförslag som föreslog att Region Gotland skulle köpa in tjänsten skrev regionens beredskapsstrateg, i februari i år, i sitt svar att gotlänningar i 90 procent av fallen påbörjar HLR i väntan på ambulans. 

undefined
Tillgången på hjärtstartare är enligt utredningen den viktigaste framgångsfaktorn för att rädda liv vid akuta hjärtstopp.

Det gjordes en utredning för att utvärdera nyttan med tjänsten på Gotland. Bland annat lyftes priset för att ansluta till sig tjänsten som en nackdel. Vidare intervjuades Region Uppsala, som inte heller har tjänsten. Samtidigt lyftes säkerheten fram, både för de drabbade och de potentiella frivilliga livräddarna. I slutsatsen går att läsa: 

"Tidiga insatser vid hjärtstopp är en framgångsfaktor. Däremot visar utredningen att lekmanna-HLR inte bidrar till detta i den utsträckning som man trott. Avgörande är istället huruvida den drabbade kopplats upp mot en hjärtstartare (defibrillator)."

Även om man skriver att tjänsten SMS-livräddare är intressant ur många perspektiv så påtalas också att det även finns stora svagheter, som ligger till grund för beslutet. 

undefined
Filip Reinhag (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Givet de invändningar som tjänstepersonerna gjort i tjänsteskrivelsen som ligger till grund för beslutet att inte använda tjänsten SMS-livräddare valde vi att inte gå vidare med detta förslag, säger Filip Reinhag.

Beredskapsenheten ska se över alternativ till tjänsten, om något sådant arbetats fram är oklart.

– Det kan jag inte svara på. Vi har inte fått något återrapporterat ännu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!