Apoteket Cikorian i Roma läggs ned
Apoteket Cikorian kommer inte att öppna igen.Styrelsen för Apoteket AB har nu tagit det definitiva beslutet att inte behålla apoteket på vårdcentralen i Roma.Det är oerhört tråkigt, framför allt för befolkningen i Romaområdet och på Östergarnslandet, säger kommunalrådet Åke Svensson, själv romabo.
Redan den 11 december i fjol kunde GT berätta att Apoteket hade funderingar på att lägga ned apoteket Cikorian den 1 september i år. Då angavs som skäl att arbetsmiljön inte uppfyllde de krav som ställs i arbetsmiljölagen, något man kommit fram till i interna inspektioner. Apoteket i Roma togs i bruk 1991, när vårdcentralen stod färdig. Lokalen på 40 kvadratmeter är byggd för att en person ska arbeta där.
De senaste åren har man varit två och det har varit trångt och svårarbetat.
<span class='mr'>Styrelsen tog beslutet</span>
I början av juni kom beskedet att apoteket skulle hålla stängt i sommar, mellan den 7 juni och den 31 augusti. Efter det har det inte öppnat igen.
Och nu har alltså Apotekets styrelse tagit beslut om att apoteket i Roma ska bort. Två skäl anges; ekonomin och att det är brist på utbildade medarbetare.
Hittills har apoteket i Roma inte gått med förlust, men att åtgärda arbetsmiljöproblemen och bygga ut skulle bli för dyrt. Den bedömningen har både distriktet och ledningen gjort, säger Thony Björk.
<span class='mr'>Förvånad</span>
Jag är förvånad över att beslutet kom så snabbt, säger Åke Svensson. Det hann inte ens gå tre veckor efter mötet vi hade i Roma. Det visar hur litet intresse Apoteket AB haft i den här frågan. Vi fick inte ens en chans att försöka komma överens om en bra lösning.
Thony Björk försäkrar att man in i det sista tittade på de argument och förslag som kommit in, men att man inte kunde motivera en fortsatt drift.
Åke Svensson är besviken och tycker att Apoteket hela tiden försökt lägga argumenten för en nedläggning på kommunen. Att vårdcentralens framtid är osäker och att Apoteket därför inte kan satsa pengar i Roma.
Det känns som om de hela tiden letat efter en anledning utanför sig själva för att kunna lägga ned. Men det visar sig nu att det ändå bara är den egna ekonomin som styr. De har agerat som vilket aktiebolag som helst.
<span class='mr'>Sänkte hyran</span>
År 2001 sänkte Gotlands kommun hyran för att få behålla apoteket. Och i november förra året träffade Åke Svensson och hälso- och sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson företrädare för Apoteket AB för samråd och gav då besked om att vårdcentralen skulle bli kvar.
<span class='mr'>Tomma rum</span>
Vi har också erbjudit att bygga ut apotekslokalerna eftersom det finns tomma rum i anslutning till apoteket. Men det är en kostnad som kommunen inte helt kan stå för.
Berit Hagvall, ordförande för Roma-Björke centerkvinnor, är också besviken. Hon startade en namninsamling i december förra året där många på mellersta och östra Gotland skrev på för att få behålla apoteket.
<span class='mr'>Redan bestämt sig</span>
Jag hoppades att det skulle hjälpa, men vid det senaste mötet i Roma så kände jag av den attityd som företrädarna för Apoteket AB visade, att de redan bestämt sig för att lägga ned.
Berit Hagvall är orolig för att nedläggningen av apoteket ska få negativa konsekvenser för samhället. Att människor passar på att handla i stan om de ändå ska in till apoteket och att vårdcentralen i Roma kanske stänger.
Nej, apotekets nedläggning påverkar inte vårdcentralen, försäkrar Åke Svensson. Men det får konsekvenser för alla som bor i Romaområdet och på Östergarnslandet.
<span class='mr'>Tar inte ansvar</span>
Apoteket AB kan inte ta ansvar för de samhällskonsekvenser en nedläggning av ett apotek får, säger Thony Björk.
De två anställda i Roma har fått jobb på apoteket på Skarphäll i Visby. Och modellen med apoteksombud i en av livsmedelsaffärerna i Roma kommer att permanentas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!