Äntligen tid för "buldar"

Skåningen Anders Öhmans entré på Gutamålsgillets "buldardag" var lite överraskande - men Anders hade hamnat rätt.

Historier. K-G Runnander delade med sig av lite roliga historier under "buldardagen".FOTO: ROLF JÖNSSON

Historier. K-G Runnander delade med sig av lite roliga historier under "buldardagen".FOTO: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-02-01 04:00

På buldardagen ville han lufta det gutamål som han lärt av sin mormor.

Ungefär 200 personer kom till de platser runt hela ön där Gutamålsgillet arrangerade sin första "buldardag" i lördags. Buldardagen finns upptagen i gillets allnakku den 30 januari och den här dagen kan man gärna träffas och prata högt och mycket. "Buldre", kort och gott.
Gutamålsgillet har många aktiviteter, men att bara prata gutamål blir det sällan tid till. Det ville man nu råda bot på.
Men det är inte så lätt att bara slå om till gutamål.
Det tycker inte ens Claes-Göran Häglund som växte upp i När och har gutamålet med sig från barnsben. Men med lite kaffe som smörjolja drog buldret igång direkt på Brinken i Visby. Här berättade Enar Hansson minnen från sin tid på Kungliga Televerket och K-G Runnander reste sig och drog historier av Allfåns.

Hemspråk
När sedan Anders Öhman öppnade dörren och presenterade sig på tydlig skånska trodde Ingrid Wahlgren att han hade gått fel. Men så var det inte. Anders kan en hel del gutamål och det ville han passa på att lufta på buldardagen:
- Jag var hos min mormor i Vamlingbo på somrarna när jag var liten och vi pratade så här med varandra. Det var bara en månad om året, men mormor var en trygghet för mig, så gutamålet känns som mitt "hemspråk" - det där känslomässiga och själsliga språket som finns inom en, förklarar Anders Öhman.
Också den som inte har gutamålet med sig kunde vara med för att lyssna och lära. Lotta Sandström, Ingrid Wahlgren, Sven Pettersson och Anders Öhman tipsade om lite fraser som nybörjaren kan svänga sig med i samtalet. Ett "naj, kåss" eller "jo, jo, just så" håller samtalet flytande och går det för fort kan man med ett "hok av a lånå" försöka att få de andra att tala lite långsammare.
Buldardagen arrangerades på nio platser från Fårö på Norr till Burgsvik på Sudret och när dagen var slut restes krav från värdarna att buldardagen bör bli en tradition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om