Äntligen is för färd på träsken!

Efter snö och tö, is och slask och plus och minus har det frusit till och blivit åkbar is på träsken.
Igår tog långfärsskridsko-entusiasten Örjan Rudstedt säsongens första skär.
Det går inte att ta miste på ivern hos Örjan och hans skridsko-vänner. Innan dagen hade grytt stod de på Ramträskets is i Lojsta igår morse, sedan åkte de vidare från det ena träsket till det andra.

Gotland2006-01-05 06:00
Gotland är inte känt som något skridskoparadis - och så ska det väl inte heller vara. Här finns inga ändlösa skärgårdsisar, ingen Mälar-is som breder ut sig framför åkarnas fötter, inga upp-plogade banor.
- Men det går bra ändå, vi får pyssla ihop det lite bara. Själva isen är inte sämre än i Mälardalen, men vattnen är lite mindre. Vi har träsken som går bra att åka på och vi kan åka från det ena träsket till det andra, berättar Örjan Rudstedt.

Kontaktperson
Örjan är en av de som håller liv i långfärdsskridskoåkningen på Gotland. Till honom kan man anmäla sig för att få vara med på den e-post-lista där långfärdsskridskoåkarna håller kontakt med varandra för att tala om hur isförhållandena ser ut och för att få åksällskap till turerna.
Ett 50-tal personer är anslutna till skridskolistan, men långtifrån alla är aktiva åkare. Steget från att vilja åka till att verkligen ta tillfället i akt och stå på isen den där morgonen när isen bär, det är väldigt långt för de flesta.
Örjan Rudstedt, Kalle Nyberg, Lena Jacobsson och Björn Tellström hör till dem som passar på så snart chansen uppenbarar sig.
Örjan har åkt långfärdsskridskor sedan 70-talet och han är den mest erfarne i sällskapet. Med snabba och kraftfulla skär tar han sig fram över isen på Ramträsk. Han älskar det här.
- Förr var vintern en plågotid. Man trampade fram genom slasket i Stockholm i fel kläder och längtade efter att den skulle ta slut. Nu har den blivit en årstid som jag ser fram emot. Redan när det slår om från sommar till höst och luften blir kallare och klarare så börjar jag längta efter att få ta fram mina skridskor, säger Örjan.
Han berättar lyriskt om härliga upplevelser på isarna. Om hur det kan sjunga i kärnisen, hur man kan åka och åka och åka och nästan komma in i en trance där tiden upphör att existera. Och Kalle stämmer in. En färd på långfärdsskridsko i medvind, det går fort och lätt.... Och sedan fika!

Kaffekalas på strandkanten
Kalla ägg och limpmackor, knäckebröd med gorgonzola och kaffe dukas upp på strandkanten i Lojsta. Björn, som just har just inlett sin andra säsong med långfärdsskridskor håller med om att det är något extra.
- Jag fick låna ett par skridiskor av en kompis och upptäckte att det var fantastiskt, berättar han.
Och Lena, som alltid har gillat snö, vinter och skidor, har sedan fem år upptäckt att skridskor faktiskt är ännu roligare.
- Det är något speciellt med fenomenet is, konstaterar hon.
Fenomenet is är inte bara härligt, det kan bli farligt också. I det här sällskapet har tre av fyra gått genom isen och fått lära sig hur viktigt det är att man alltid åker med rätt utrustning. Det räcker inte med isdubbar. En livlina och en kompis är vad man behöver när isen brister:
- Det är jättejobbigt att försöka hacka sig upp med isdubbar. Man orkar några tag, men sedan när isen bara brister och brister så blir man helt slut, berättar Kalle.

Hamnade i varsin vak
Och Örjan glömmer aldrig den där gången när han och hans bror kom ut på tunn is och plötsligt låg i varsin vak. Örjan låg för långt ut, men hans bror lyckades slå sig in till land med sina dubbar och han kunde sedan dra upp Örjan med en lina.
- Jag insåg i vaken att det inte var säkert att jag skulle överleva, att det här kunde vara de sista minuterna i mitt liv... Av sådant lär man sig att ha respekt för isen.
Under vintern ska Örjan hålla is-kurs för skridsko-folk. Han kan en hel del om isar och han vet i vilka lägen man ska vara vaksam. Det handlar inte bara om att hålla undan för uddar, grund och utlopp där isen kan vara svag, utan också om att lyssna på isen, ju tunnare is, desto högre ton.
- Is är fascinerande, man blir aldrig fullärd, konstaterar Örjan.
Den som vill prova på långfärdsskridsko kan vända sig till Friluftsfrämjandet som lånar ut utrustning till medlemmar. Till e-post-listan kan vem som helst som är intresserad av långfärdskridsko anmäla sig, den är inte kopplad till någon särskild förening:
- Vi som åker långfärdsskridskor har ingen egen förening här på Gotland. Vi bygger vår verksamhet på entusiasm och åker bara skridskor för att det är roligt!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om