Om det är kräftor eller snaps man förtär mest av skiljer sig lika mycket åt som kvalitén på kräftorna gästerna brukar ta med sig.
– Det stora problemet när man har en kräftskiva är att folk äter för lite och dricker för mycket, säger Andreas Jenshammar,
– Därför tycker jag att det är viktigt att gästerna får ordentligt med mat innan man börjar äta kräftor. En enkel och bra start är en kräftsoppa som man kan få i ett glas, och till det kan man bryta bröd från ett stort ugnsrostat lantbröd kryddat med olivolja och kryddor.
Tillsammans med de klassiska dillkokta signalkräftorna, ställer Andreas ut olika rätter med kräftor som bas. En chilensk ceviche med kräftor, lime, koriander, chili och mango. Flera olika typer av skaldjur, för de som inte tycker så mycket om kräftor vilka äts med en krondillsmajonäs. Karamelliserad lök med smulad vällagrad prästost blir ett bra komplement. Till det här kan man sedan lägga till pajer, grillade grönsaker och annat man tycker om.
– I Louisiana, i södra USA, har de också en gammal kräftkultur. De kokar kräftor med sötpotatis, majs, rökt korv och creol-krydda istället. Sedan klär de in ett stort bord med tidningspapper och häller ut grytan på bordet.
När det gäller drycker, tycker Andreas Jenshammar att man kan gå utanför mallen även där. Det viktiga är att ha ett eget tänk och dricka det man tycker är gott.
– Alla tycker ju inte om snaps och kräftor är ju egentligen som vilket skaldjur som helst, så man kan ju med lätthet dricka ett vitt vin, eller något svalt mousserande. Det är inte alkoholen som är grejen, utan hela paketet, hela känslan. Skåla kan man göra med en alkoholfri bål som är lite syrlig. Glöm heller inte att ställa ut mycket vatten med gurka, citron, mynta, apelsin eller vad man vill i. Det ska se trevligt ut och även de som dricker alkohol ska bli sugna på att ta, så att de får i sig lite vatten också, tycker Andreas.
Det allra viktigaste, vill Anders påminna om, är att man som värd skall få det att kännas generöst och avslappnat.
– Jag tycker om när en fest inte är för tillrättalagd, eller polerad. Gör det hellre gott än tjusigt, avslutar Andreas Jenshammar.