Antalet självskador ökar
Under 2003, det år statistiken gäller, var det totala antalet patienter i landet, i den kategorin, nära 7 000 och 50 av dem var gotlänningar.
Den största ökningen står unga kvinnor, i åldrarna 15 till 24 år, för.
- Det här med självskador har ökat, säger Ulrika Bringståhl, legitimerad psykolog, vid psykiatriska kliniken, i Visby.
Tillsammans med skötaren Lotta Nyman och sjuksköterskorna Carina Sjösten och Gertrud Karlsson, arbetar hon, sedan 2004, med en särskild behandling för personer med självskadebeteende.
Behandlingen är framtagen för att passa borderlinepersonligheter, som har svårt att hantera känslor och relationer.
För att komma med i behandlingen krävs ingen borderlinediagnos, men personen måste uppfylla ett antal kriterier.
Behandlingen genomförs både enskilt och i grupp och patienterna tränas på att hantera relationer, att reglera känslor, att acceptera och stå ut när det är svårt och att vara medvetet närvarande. Syftet är att lära sig hantera svårigheter, utan att skada sig själv.
- Det går mycket ut på att hitta andra strategier för att hantera livet. Dels att stå ut med smärtan, att livet är smärtsamt, dels att lära sig krisfärdigheter, som att distrahera sig, eller lindra, genom olika sinnesintryck, det kan till exempel vara att ta ett varmt bad, säger Lotta Nyman.
Mellan terapisamtalen, finns möjlighet till korta krissamtal med den egna terapeuten och dit uppmanas patienterna ringa innan det gått så långt att de skadat sig själva.
- Om de skadar sig får de inte kontakta oss på 24 timmar, det är för att inte förstärka det här beteendet. Om den som skadat sig blir väldigt ompysslad, blir det en slags förstärkning, säger Lotta Nyman.
Hittills har ett tiotal personer deltagit i behandlingen mot självskadebeteende, i Visby, än så länge bara tjejer.
Bland killar är det inte lika vanligt med självskador.
- Det verkar som att killar istället är lite mer utagerande, säger Peter Csatlos, legitimerad psykolog och psykoterapeut, som arbetar på Karolinska universitetssjukhusets borderlineenhet och som handleder teamet på Gotland.
Han bekräftar att självskador är ganska vanligt förekommande.
- Det finns studier som visar att fyra procent av hela normalbefolkningen, någon gång i livet, skadar sig medvetet, säger Peter Csatlos.
Det finns många olika anledningar till att människor skadar sig själva.
- Det handlar ofta om att reglera en känsla. Det är vanligt att man hanterar ångest med självskador, ångest eller andra svåra känslor, det kan vara rädsla eller skam, säger Ulrika Bringståhl.
- Det vi alltid kollar på, är anledningen till självskada och det allra vanligaste är att det på väldigt, väldigt kort sikt ger en lindring, säger Peter Csatlos.
Han menar att det är lätt att hamna i en ond cirkel, där självskadorna ger lindring för stunden, men samtidigt permanentar ens situation och försvårar möjligheten att hitta andra sätt att hantera livet på.
Personerna som skadar sig har ofta en framtidsvision om ett liv med familj, arbete och umgänge, men varje gång de skadar sig själva, kommer de allt längre från den visionen.
- De får ångest för att de skär sig, för att de då hamnar ännu längre från sin livsbild och det enda de kommer på att göra då, är att skära eller bränna sig, igen, säger Peter Csatlos.
Att ha någon i sin närhet som nyligen skadat sig själv, ökar ytterligare risken.
- Det är smittsamt, att läsa om det eller prata om det och det kan trigga andra till att börja skära sig, säger Carina Sjösten.
- Därför är det en regel här i gruppen att de inte får prata om sina skador, säger Lotta Nyman.
Med anledning av detta har GA också valt att inte publicera några bilder på, eller ingående beskriva självskador.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!