Antalet påverkade förare och fortkörare ökade under juli

Antalet misstänkta rattfyllerier och hastighetsöverträdelser ökade på Gotland under juli i år jämfört med 2002.
Detta trots den sommarkampanj som förts mot just för höga hastigheter och att köra alkoholpåverkad.
Antalet kontroller har sam- tidigt minskat. En anledning är att polisen fått lägga mer resurser på det stökiga Visby-livet.
Pågående eller planerade kontrollinsatser har fått avbrytas när man kallats akut till pågående misshandelsfall och andra grövre brott.

Gotland2003-08-14 04:00
Det är Vägverket region Stockholm och Polisen på Gotland som tillsammans under juli genomfört kampanjen mot höga hastigheter och att köra alkoholpåverkad.
Facit är lite som "Operationen lyckades men patienten dog". Man anser sig ha nått ut med budskapet till den avsedda målgruppen, 18-35 år, som förklarat sig ha tagit emot budskapet och till delar ändrat beteende. Men i siffror innebär resultatet i år ändå en försämring jämfört med 2002.
I juli i år genomfördes 1 416 utandningporv. 31 var positiva och 20 rapporterades för misstänkta rattfylleribrott. 2002 genomfördes 1 729 prov, 21 var positiva och 16 misstänkta rattfylleribrott.
Men då skall noteras att kampanjen inleddes förra året och siffrorna i år är också klart bättre än året innan kampanjstarten, 2001. Då gjordes 398 prov i juli varav 29 positiva och 27 misstänkta rattfylleribrott.
Antalet hastighetsöverträdelser fortsätter dock bara att öka. De uppgick i år till 128 mot 116 förra året och 33 under juli 2001.
<span class=MR>Antal prov</span>
Antalet prov som togs var under 2002 7 756 till och med juli och i år 4 589. Av dessa var 119 eller 1,5 procent positiva förra året, i år var det 107 eller 2,3 procent.
­ Vi har inte kunnat verka kväller och nätter lika mycket som i fjol på grund av stöket i Visby, konstaterar närpolischefen Dan Paulsen. I år har vi i stället tagit fler prov tidig morgon och förmiddag.
En massiv annonskampanj har utgjort grunden i kampanjen. Inriktningen har varit att varna för den lättsammare inställning till att dricka mindre mängder och sedan köra som ofta hör ihop med semesterbeteendet. Själva kampanjen har nått ut väl till den i första hand avsedda målgruppen, 18-35 år.
Vägverket har genomfört intervjuer med personer i bilkön vid avgående färjor samt även en del ombord på Nynäsfärjan. 75 procent i målgruppen hade uppmärksammat kampanjen.
­ Kampanjen hade givit ökade kunskaper. Man hade lärt sig att en flaska starköl innehåler mer alkohol än en snaps och efter en snaps kör man inte, konstaterar Birgitta Holmström, informationschef vid Vägverket region Stockholm dit Gotland hör.
20 procent uppger att de ändrat beteende i form av att man sänkt hastigheten med tre procent uppger att de numera aldrig kör med alkohol i kroppen.
Birgitta Holmström meddelar också att det är bestämt att kampanjen fortsätter även nästa år med samma huvudsakliga målgrupp, det vill säga högriskgruppen unga bilförare.
­ Då hoppas vi på ännu större genomslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om