Antalet anmälningar om miss- handel ökar kraftigt
Antalet anmälda misshandelsfall där offret är obekant med gärningsmannen ökar på Gotland. Under förra året gjordes 233 sådana anmälningar, en ökning med nästan 20 procent jämfört med 2004.Mest har anmälningar om misshandel utomhus ökat, framförallt med män som både offer och gärningsman.
Men nu ökar antalet anmälningar igen, visar statistiken. Förra året var antalet anmälda misshandelsfall tillbaka på 2003 års höga nivå - och inte nog med det. Antalet misshandelsfall utomhus där offret är obekant med gärningsmannen har aldrig tidigare varit så stort. I fjol anmäldes 164 sådana fall, vilket enligt Brå är rekordhögt.
"Missvisande siffror"
Polisen i Visby har dock en annan bild av 2005. Trots att siffrorna visar ett ökat våld så var förra sommaren betydligt lugnare än 2003. Att det gjorts fler anmälningar beror på polisens sätt att arbeta. Sommartid har man en citygrupp med ett befäl och sex poliser igång, som patrullerar Visby mestadels på kvällstid.
- Det har blivit mycket lättare att göra anmälan. Offret möter oftare en polispatrull samma kväll som misshandeln ägt rum, och det resulterar i fler anmälningar, säger Göran Storm vid Visbypolisen.
Vid Visbypolisen analyserar man hellre våldet i antalet händelser än i antalet anmälningar. Det ger en mer rättvisande bild, tycker Daniel Åhlén vid Visbypolisen som har som ansvar att följa utvecklingen av våldsbrotten.
- Det har blivit betydligt vanligare att inblandade i en händelse gör varsin anmälan. På så sätt kan ett bråk leda till flera anmälningar, och då blir statistiken över anmälningar missvisande, tycker han.
Som exempel tar Daniel Åhlén juli i år. 104 anmälningar gjordes, enligt Brå, men sett till antalet händelser var det 75. En fjärdedel mindre alltså.
Krogboxning
Visbypolisens erfarenhet säger att gatuvåldet är koncentrerat till unga män i åldern 18-30, inblandade i det som polisen kallar krogboxning. Geografiskt är det begränsat till Östercentrum och Visby innerstad, och i tid till fredagskvällar och lördagskvällar.
- Ofta är offret berusat och har provocerat gärningsmannen, så till viss del får han skylla sig själv, säger Daniel Åhlén.
Utöver "krogboxningen" förekommer det en del missbruksrelaterat våld, men i övrigt är Visby förskonat från gatuvåld.
- Mitt intryck är att Visby är en mycket trygg miljö att vistas i. Risken är betydligt större att skada sig genom att halka eller att krocka med bilen än att drabbas av gatuvåld, säger Daniel Åhlén.
Visbypolisen kartlägger även personer som regelbundet är inblandade i våldsbrott. Några sådana finns det inte för tillfället, så det gatuvåld som inträffar tillskrivs tillfälligheter.
Våldsam december
Även om antalet anmälda misshandelsfall var som störst under juli utgjorde de bara en fjärdedel av samtliga anmälningar 2005. Under resterande del av fjolåret var september och december de månader då flest anmälningar gjordes. Antalet anmälningar i december i fjol var det högsta på flera år och dubbelt så många som julmånaden 2004.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!