"Ansvarslöst att skjuta fåglarna"
Magnus Edelius som är ordförande för Riksförbundet för katastrofhjälp till fågel och vilt, är kritisk till hur man har hanterat de oljeskadade fåglarna på Gotland.- Det är fel och ansvarslöst att skjuta fåglarna. Många kan räddas om man fångar in dem och tvättar dem.
- Det beror på att man inte har haft kompetensen. Vi har tagit hand om tusentals oljeskadade fåglar och vi har fått mycket bra resultat. 60 procent av de 3 000 fåglar som vi tar hand om varje år klarar sig, berättar Magnus Edelius.
Magnus Edelius är ordförande för det riksförbund som arbetar med katastrofhjälp för fågel och vilt. Han bor i Skåne, och längs kusten däromkring har man en väl uppbyggd organisation för omhändertagandet av oljeskadade fåglar. Förbundet har också kontaktpersoner på ett 40-tal andra platser i landet - men på Gotland, där det finns så många oljeskadade fåglar, har man ingen organisation.
- När kustbevakningen påträffar oljeskadade fåglar brukar de ringa till vår ledningsgrupp, som sedan kontaktar en räddningsledare i det område där fåglarna befinner sig. De ringde till oss i söndags också, men vi har ingen organisation på Gotland.
Magnus Edelius förstår att man i nuläget skjuter de fåglar som ligger orörliga på stranden:
- Om det är kompetent personal som avgör att fågeln måste avlivas, då är det helt rätt att skjuta dessa fåglar, för i dag finns det inget alternativ på Gotland. Men ni måste bygga upp en organisation som kan ta hand om oljeskadad fågel, slår han fast.
Under veckan som gått har tusentals fåglar som har flugit in mot den gotländska kusten sedan de har blivit oljeskadade ute till havs. Kan man rädda mer än ett försvinnande fåtal genom att tvätta dem?
En timme
Det kan man, hävdar Magnus Edelius. En enda alfågel kan ta en timme att tvätta för två personer, men organisationen har nästan aldrig brist på frivilliga som vill arbeta. Och de flesta fåglarna överlever:
- Man måste fånga in dem och ge dem ett läkemedel som fångar upp den olja som de har fått i sig. Sedan matar vi dem i några dagar för att de ska vara i god kondition innan de tvättas - då brukar det lyckas. Vi räddar inte alla men vi rädda många, säger Magnus Edelius.
Av de kanske 1 000 fåglar som har skjutits på Gotland i veckan tror Magnus Edelius att man skulle ha kunnat fånga in en fjärdedel. Och de andra skulle kunna överleva ändå, anser han.
- Det är fel att skjuta på alfåglar som fortfarande kan flyga. Är de så friska så har de fortfarande en chans att själva kunna putsa sig rena.
Olle Franzén i Follingbo, som annars arbetar med igelkottar, har kontaktat katastrofhjälpen för fågel och vilt. Han kan tänka sig att börja arbeta med de oljeskadade fåglarna:
- Jag kan inte dra igång en organisation själv, men jag kommer att ställa upp om vi blir fler. Jag tycker att Gotland, som ekokommun, skämmer ut sig i det här. Vi gör som vi alltid har brukat göra, men vi måste försöka hitta nya vägar, säger Olle Franzén.
Riksförbundet för katastrofhjälp till fågel och vilt har för avsikt att komma till Gotland och presentera sin verksamhet om några månader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!