Anonyma direktören hyllas av anställda – får toppbetyg

En norska född i Kanada är en av Region Gotlands mest okända förvaltningschefer. Mycket tyder dock på att hon även är den direktör som är allra mest omtyckt av de anställda. I en stor intervju berättar Lise Langseth om sitt ledarskap och varför hon varit så anonym sedan hon flyttade till ön. 
– Häftigaste jobbet jag har haft, säger hon. 

Lise Langseth är Region Gotlands samhällsbyggnadsdirektör sedan knappt tre år tillbaka. Bland många gotlänningar är hon nog ganska anonym, men faktum är att hon sannolikt är regionens mest omtyckta direktör.

Lise Langseth är Region Gotlands samhällsbyggnadsdirektör sedan knappt tre år tillbaka. Bland många gotlänningar är hon nog ganska anonym, men faktum är att hon sannolikt är regionens mest omtyckta direktör.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2025-03-15 18:50

Den 1 april 2022 tillträdde Lise Langseth tjänsten som ny samhällsbyggnadsdirektör. Sedan dess har 63-åringen hållit relativt låg profil, och söker man på hennes namn i Helagotlands arkiv får man endast ett fåtal träffar på snart tre år. Under samma period har exempelvis tekniske direktören Patric Ramberg och sjukvårdsdirektören Marie Loob figurerat i mängder med artiklar. 

undefined
”Det är ett så otroligt häftigt uppdrag att få vara med och utveckla ett samhälle som ska fungera i dag, men även för framtida generationer”, säger samhällsbyggnadsdirektören Lise Langseth om sitt jobb.

Lise Langseth själv säger att hennes ”anonymitet” delvis kan förklaras av att samhällsbyggnadsförvaltningen är relativt liten, men att den också till stor del är självvald. Hon har nämligen valt att lägga sitt fokus internt. 

– När jag tillträdde den här tjänsten så såg jag att jag behövde lägga kraften internt i verksamheten. Arbetsmiljön var inte hundraprocentig, vi hade stressade chefer, många anställda valde att sluta och bygglovsköerna var långa vilket fick som följd att vi även gick back rent ekonomiskt. Därför har jag under de här åren inte synts så mycket i pressen, utan jag har valt att fokusera internt för att säkerställa att vi ska kunna leverera på sikt, säger hon.

undefined
Samhällsbyggnadsförvaltningen har runt 150 anställda, och under åren som Lise Langseth varit direktör för förvaltningen har hon bland annat genomfört en större omorganisation där hon införde ytterligare ett chefsled i verksamheten.

Oavsett om gemene gotlänning vet vem hon är eller inte så är det ingen tvekan om att Lise Langseth under de år hon arbetat på Region Gotland kommit att bli en mycket uppskattad och omtyckt förvaltningschef. Detta baserat på uttalanden från anställda på samhällsbyggnadsförvaltningen, och inte minst på resultatet i regionens egna medarbetarenkäter.

Resultatet i den senaste enkäten, som presenterades i början av 2025, visar bland annat att samhällsbyggnadsförvaltningen har klart högst ledarskapsindex av regionens förvaltningar. Man kan också se att själva indexet ökat kraftigt från 2022 till 2024.

undefined
Samhällsbyggnadsförvaltningen fick högst ledarskapsindex i regionens senaste medarbetarenkät.

I enkäten har medarbetarna även fått svara på frågan ”tycker du att förvaltningen leds bra av förvaltningsledningen?”, och även här har samhällsbyggnadsförvaltningen fått klart bäst resultat. Endast 10 procent har svarat nej på frågan, vilket kan jämföras med 30 procent på hälso- och sjukvårdsförvaltningen och 22 procent på både regionstyrelse- och teknikförvaltningen.

undefined
I den här skärmdumpen från Region Gotlands presentation av den senaste medarbetarundersökningen kan man se att förvaltningsledningen på samhällsbyggnadsförvaltningen har högst förtroende bland sina medarbetare i hela regionen.

Utöver alla dessa siffror så hyllas Lise Langseth även från fackligt håll.

– Jag har haft en del chefer genom åren, men Lise är outstanding. Hon står för ett nära ledarskap och hon är öppen för synpunkter från medarbetarna. När vi möts i fackliga ärenden så är inte känslan att vi sitter på var sin sida av bordet och diskuterar sakfrågan, utan vi tittar på det tillsammans för att nå bästa möjliga lösning. Jag har nog aldrig varit med om att man i så hög utsträckning är ett team med arbetsgivaren när man jobbar fackligt. Man är stolt över att jobba med en sådan chef, säger Stefan Lindgren, skyddsombud och fackligt engagerad för Vision på samhällsbyggnadsförvaltningen. 

Huvudpersonen själv blir glad över berömmet, men säger också att hennes ledarskap inte är någon ”one man show”.

– Det är såklart jätteroligt att få höra så fina ord, och jag blir väldigt stolt och glad. Men allt det här handlar om teamwork, och vi gör det här tillsammans. Just ”tillsammans” är ledordet i mitt ledarskap.

undefined
”En av mina styrkor är att jag gillar människor, och jag tror att folk märker det”, säger Lise Langseth.

Under intervjun återkommer ord som ”tillsammans” och ”vi” flera gånger, och det är tydligt att Lise Langseth blir engagerad när hon ombeds förklara vilken typ av chef hon vill vara.

– Jag vill att alla ska känna sig sedda, det är en nyckel. I det är dialog superviktigt, för det skapar förståelse vilket i sin tur leder till att man känner sig delaktig. Jag vill även vara en chef som är närvarande, och som ser varje individs styrkor. 

Hon fortsätter:

– Att vara chef är som att vara en sorts ambassadör. Man ska få med sig människor på vad som är vår uppgift och vad vi behöver leverera för att nå dit. 

Men vem är hon då, den anonyma direktören Lise Langseth? 

– Jag är född i kanadensiska Montreal av norska föräldrar. Därefter bodde jag i Québec under mina fem första levnadsår innan familjen flyttade tillbaka till Norge, berättar hon.

undefined
63-åriga Lise Langseth föddes i Kanada av norska föräldrar, och innan hon flyttade till Sverige 1984 har hon bland annat bott i Singapore, Quebec och Stavanger.

När Lise var 14 år gammal flyttade stora delar av hennes familj till Borneo där hennes pappa fick jobb. Lise själv följde dock inte med, utan flyttade hemifrån och bosatte sig i Montreal. Ett år senare,15 år gammal, gick flyttlasset till Singapore där hon gick på internatskola.

Det här är ju en ganska ovanlig tonårs-period får man ju säga. Vad har det gjort med dig tror du?

– Det har nog gjort att jag inte är så rädd av mig, utan jag tänker nog ofta att saker löser sig. Jag tror de där åren även skapade en nyfikenhet på livet, och det gjorde nog också att jag blev självständig väldigt tidigt.

undefined
”Jag vill att alla ska känna sig sedda, det är en nyckel. I det är dialog superviktigt, för det skapar förståelse vilket i sin tur leder till att man känner sig delaktig. Jag vill även vara en chef som är närvarande, och som ser varje individs styrkor”, säger Lise Langseth om hur hon vill vara som chef.

Gymnasiet gick hon i norska Stavanger, och kort därefter blev hon förälskad i en svensk polis. Med anledning av det flyttade Lise till Sverige 1984, och även om förhållandet med polisen inte höll så har den kanadafödda norskan haft Sverige som sitt primära hemland sedan dess.

– Vid det här laget är jag nog mer svensk än norsk, även om jag har i stort sett hela släkten kvar i Oslo. Det finns dock en del norskt kvar i mig, så som uttrycket ”ut på tur, aldrig sur”, säger Lise med ett skratt. 

undefined
Innan Lise Langseth flyttade till Gotland för att bli samhällsbyggnadsdirektör så har hon bland annat varit divisionschef på Boverket, vd på Svensk Betong och VA-chef i Haninge kommun.

Efter studier på KTH har Lise Langseth verkat inom ett flertal branscher i Sverige. Chef har hon varit sedan 1995, och hon har bland annat varit vd för Svensk Betong och divisionschef på Boverket. 2016 fick hon sitt första jobb inom kommunal verksamhet, då med VA-frågor i Norrtälje. Efter några år som VA-chef i Haninge blev hon alltså för några år sedan erbjuden jobbet som samhällsbyggnadsdirektör på Gotland.

Hade du någon relation till Gotland sedan innan?

– Nja, jag hade ingen större koppling hit. Jag hade varit på Gotland i samband med Almedalsveckan och även en del när jag jobbade inom betongbranschen, men det var allt.

Vad var det som lockade dig hit då?

– Det var just det här jobbet. Det är ett så otroligt häftigt uppdrag att få vara med och utveckla ett samhälle som ska fungera i dag, men även för framtida generationer. Det här är det största och häftigaste jobbet jag har haft.

undefined
Lise Langseth är Region Gotlands samhällsbyggnadsdirektör sedan knappt tre år tillbaka. Bland många gotlänningar är hon nog ganska anonym, men faktum är att hon sannolikt är regionens mest omtyckta direktör.

Lise Langseth är skriven på Gotland, men har även en lägenhet i Hammarby sjöstad. Dit åker hon så ofta hon kan, för där bor hennes son tillsammans med fru och en dotter. Ytterligare ett barnbarn är dessutom på gång. 

Vad gör du när du inte jobbar?

– Då är jag ute och går mycket, för det gör man som norsk. Jag tränar också en del på gym, och så umgås jag så mycket jag kan med vänner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!