Ännu för tidigt att öppna Brinken
Brinkens ägare har ännu inte lämnat någon redogörelse över hur restaurangens brister ska åtgärdas.
Det skriver miljö- och hälsoskyddskontoret i sitt yttrande till länsrätten. Restaurangens ägare har vänt sig till länsrätten med en begäran om att beslutet ska inhiberas.
Länsrätten kommer troligen att fatta beslut om eventuell inhibition i dag eller på fredag. Beslutet avgör om restaurangen kan öppna inom kort. Om länsrätten beslutar om inhibition kan Brinken hålla öppet medan handläggningen av miljö- och hälsoskyddsnämndens krav pågår.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade efter en inspektion den 12 december att förbjuda livsmedelshantering i restaurangen. Vi en tidsbokad inspektion upptäcktes så många brister, varav en del omfattande, att det enligt inspektören inte rådde någon tvekan om att restaurangen måste stänga omedelbart. Bristerna gällde rengöring och hantering av livsmedel, men även lokalens utformning kritiserades.
Torsdagen den 15 december stängde Brinken. Ägaren överklagade miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut till länsstyrelsen och krävde att det skulle inhiberas. Den 29 december beslutade länsstyrelsen att avslå begäran. Brinkens innehavare har överklagat det beslutet, som nu ligger för prövning vid länsrätten.
I sitt yttrande till länsrätten påpekar miljö- och hälsoskyddskontoret att man besökt Brinken den 21 december - veckan efter beslutet att förbjuda verksamheten togs. Man diskuterade då restaurangens problem och gick tillsammans med ägaren igenom de åtgärder som måste vidtas innan livsmedelshanteringen håller godtagbar standard. Det krävs både en ombyggnad och ändring av rutiner.
Inga förslag
Vid besökstillfället hade ägaren inte några förslag på åtgärder. Miljö- och hälsoskyddskontoret tycker därför att förbudet att bedriva livsmedelshantering i lokalen inte ska inhiberas.
Enligt innehavarens juridiska ombud, Elin Forsgren vid Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, kommer förslag på åtgärder att lämnas in så fort som möjligt.
- Arbetet med att rätta till bristerna är redan igång. Ännu är det lite oklart vad som behöver göras, men det ska vi reda ut, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!