Ännu för tidigt att låta film- produktionen stå på egna ben
- Får vi inga nya statliga pengar är det nog slut med filmproduktionen i Fårösund.Så säger kultur- och fritidsförvaltningens chef Ulla Pettersson. I väntan på ett besked från näringsdepartementet beslutar kultur- och fritidsnämnden i dag att förlänga projektet Filmproduktion Fårösund - där Kustateljén och Gotlands filmfond ingår.
Nu ser det ljusare ut. Ett nytt hyresavtal är på väg att förhandlas fram, och genom att kommunen fortsätter som projektägare till sista juni 2006 står verksamheten på stabil grund under första halvåret.
- Vi har träffat nye fastighetschefen Peter Stråhle och fått ett förslag till hyresavtal. Det innehåller många detaljer, så vår advokat går igenom det för närvarande. Vi vill ha det klart så fort som möjligt, berättar Arne Carlsson vid Kustateljén.
Projektet skulle enligt planerna ha avslutats den 28 februari nästa år, och verksamheten i Fårösund därefter fortsätta utan kommunen som projektägare. Att projektet förlängs med fyra månader innebär inga nya pengar. Filmproduktion Fårösund har projektmedel kvar, och genom att förlänga projekttiden kan man disponera dem över en längre tid.
Därmed ser verksamheten ut att vara tryggad för en tid framöver. Gotlands filmfond fick nytt kapital i våras och har tre miljoner kronor att satsa under 2006. Att få tag i nya projekt verkar inte vara något problem.
- Vi förhandlar med flera intressenter. Men det är för tidigt att avslöja någonting, säger Bo Rehnberg vid Gotlands filmfond.
Fonden behöver påfyllning
Om det ser ljust ut för stunden så finns det ändå problem på längre sikt. För att få filmer till Fårösund måste man locka med pengar. När KA3 lades ner fick Gotland ett omställningsbidrag, och 8,5 miljoner kronor satsades på att bygga upp en filmfond.
Gotlands filmfond har som medfinansiär tidigare satsat pengar i filmer som "Nåt i kikaren", "Lilla Jönssonligan" och serien med VanVeeteren-filmer. I takt med att filmerna spelar in pengar (biljettintäkter, tv-rättigheter, uthyrning, dvd-försäljning med mera) får fonden tillbaka pengar, men det kan ta lång tid. I väntan på de pengarna behöver filmfonden fyllas på - och det snabbt om inte verksamheten ska stanna upp.
Återigen står hoppet till omställningspengar efter försvarsnedläggningar. Landshövding Marianne Samuelsson lämnade i augusti en lista till näringsdepartementet. Högst prioriterat är Gotlands filmfond, som enligt Marianne Samuelssons förslag ska få 22 miljoner kronor av omställningspengarna.
lNär kommer ett besked om omställningsbidrag?
- Förhoppningsvis i november. Landshövdingarna i Norrbotten, Jämtand, Värmland och på Gotland har lämnat sina förslag hur de vill använda omställningspengarna, och vi har börjat titta på dem, säger Helena Lefvert vid näringsdepartementet.
- Jag känner till projektet i Fårösund väl, och vet att de vill ha besked så fort som möjligt. Men det går inte att lyfta ut ett enskilt ärende, tillägger hon.
500 miljoner att fördela
Totalt finns 500 miljoner kronor avsatt, pengar som ska räcka till både till utflyttningen av myndigheter och satsningar på de orter som drabbades av försvarsbeslutet. Att Gotlands filmfond får del av de pengarna är viktigt.
- Får vi inga nya statliga pengar är det nog slut med filmproduktionen i Fårösund. Kommunen har inga pengar att satsa, säger kultur- och fritidsförvaltningens chef Ulla Pettersson, som är med i filmprojektets styrgrupp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!