Ännu ett lärcentrum invigt på ön

I går invigdes Gotlands fjärde lärcentrum.
På Almedalsbiblioteket i Visby har öns distansstuderande fått en ny mötesplats. Tidigare finns lärcentra i Fårösund, Hemse och på Lövsta.
- Lärcentrarörelsen ger kraft åt det flexibla lärandet, sa Mats Ericson, generaldirektör för myndigheten för Sveriges nätuniversitet.

Gotland2005-03-31 06:00
Ett lärcentrum är en mötesplats för personer som studerar på distans. En plats dit man kan gå för att få handledning av pedagog; där man kan få tillgång till teknik som datorer och internet, och studiero. Eller social samvaro.

260 centra kan inte ha fel
I takt med att att distansstudier ökar har också efterfrågan på och behovet av den här typen av mötesplatser ökat.
Lärcentrautvecklingen på Gotland har sedan starten drivits som projekt, nu är det ett treårigt projekt som ägs av Gotlands kommun och Nationellt centrum för flexibelt lärande och det löper ut vid utgången av 2006.
Krafter verkar dock för att verksamheten ska permanentas.
Lars Danielson, utbildningsstrateg i Gotlands kommun, sa vid det seminarium om flexibelt lärande som föregick invigningen i Almedalsbiblioteket i går:
-Den tid måste vara förbi då vi driver lärcentra som projekt. 260 lärcentra kan inte ha fel! Och 65 000 nätstudenter kan inte ha fel! Självklart kan vi motivera att alla dessa projekt bör övergå i permanent verksamhet från och med år 2007.

Nätstuderandet ökat
Lärcentraverksamheten nämndes som en viktig kompenent för utvecklingen av distansstudier och nätuniversitet. Detta att ha tillgång till mötesplatser har enligt bland annat en studie utförd av Akademi Norr spelat en stor roll för främst studieovana personer att våga ta steget och påbörja högskolestudier på distans.
Nätuniversitetet är idag ett av de verkligt stora "lärosätena".
- Antalet nätstudenter har ökat med 30 procent bara sedan 2003, sa Mats Ericson. Idag räknar vi med att cirka 65 000 personer läser högskolekurer på nätet.

35 skolor engagerade
Att göra högskolestudier tillgängliga för så många som möjligt är en inriktning som funnits i ganska många år nu. Att kunna studera oberoende av tid och rum är då viktiga faktorer.
35 högskolor och universitet runt om i Sverige är engagerade i nätuniversitetet.
- Lärande i såväl formell som informell form är en av samhällets viktigaste huvudprocesser idag. Aldrig tidigare har det ställts så höga krav på oss, både individer och organisationer, att snabbt kunna anpassa oss till nya situationer. Därför är det flexibla lärandet livsviktigt, sa Mats Ericson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om