Annonskampanjen gjorde Gotlands vägar säkrare

Kampanjen blev lyckad.
Det menar Vägverket om insatsen för att skapa säkrare vägar på ön.
Via bland annat uppmärksammade annonser satsade man på att få förarna att dels hålla hastighetsgränserna dels att vara nyktra.

Gotland2002-12-07 04:00
Utgångsläget är att öns bilpark om ca 40 000 fordon under turistsäsongen fördubblas till 80 000. En ökning som också avspeglar sig i olycksstatistiken.
En allmän tendens är också att lagar och regler inte tas på lika stort allvar under semestertider. Vissa låter bli att bälta sig under den korta färden från tältplatsen till stranden medan andra kanske inte reflekterar över riskerna med att köra bil efter att ha druckit en öl.
Därför gjorde Vägverket och Polisen gemensam sak för att skapa säkrare vägar på ön. Under sommarmånaderna genomfördes en massiv trafiksäkerhetskampanj som riktades såväl till turisterna som den fasta befolkningen.
<span class=MR>Vardagssituationer</span>
I bland annat helsidesannonser med rubriker som "Pinsamt", "Retfullt" eller "Korkat" satsades på att få förarna att avstå från alkohol samt respektera hastighetsgränserna.
Kampanjen pågick under hela sommaren men koncentrerades till toppmånaden juli.
­ Vi försökte hitta vardagsnära situationer som skulle kännas aktuella på semestern. De flesta budskapen handlade om relativt lindriga olyckor. I ett fall, till exempel, är det en person som efter att ha tagit ett glas vin backar in i värdfolkets bil, säger Birgitta Holmström, informationschef på Vägverket region Stockholm (dit Gotland hör) i "Vägverket informerar".
Budskapet trängde sig fram i mediebruset och de allra flesta reagerade positivt. All information i kombination med polisens täta fart- och alkoholkontroller gav också en stor förbättring i olycksstatistiken konstaterar Vägverket.
<span class=MR>1 600 alkotester</span>
Under sommaren genomfördes 1 600 alkotester, av dessa hade 18 för hög promillehalt. Förra året gjordes 398 kontroller med 26 över tillåten gräns.
I procent innebär det att 1,1 procent av de kontrollerade i år körde med för hög halt mot sju procent förra sommaren.
<span class=MR>Fortkörningsstatistiken</span>
Fortkörningsstatistiken är inte lika bra. Förra året togs 33 personer för fortkörning varav 16 körde så mycket för fort att körkortet drogs in. I år noterades 116 hastighetsöverträdelser och 14 indragna körkort.
Årets erfarenheter är så positiva att det finns långt gångna planer på att göra en liknande insats på Gotland nästa sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om