– Skolkockar behöver komma ut på gårdar för att få närkontakt med råvarorna, lära sig mer om råvarorna och även få en inblick i hur det går till på de svenska gårdarna, säger Annika Unt Widell, projektledare för Skolmatens vänner och som är med under dagens gårdsbesök.
– Kockarna träffar ofta livsmedelsindustrins representanter med färdigrätter och halvfabrikat. Vi tycker att råvaran ska lyftas fram mer och det här är ett steg på vägen.
Pilotgårdsbesök
Besöket på Tollby gård är ett av ett tiotal pilotgårdsbesök i landet och det enda som genomförs på Gotland.
I år är Gotland årets Matlandethuvudstad och Annika Unt Widell tycker att därför att det är viktigt att lyfta fram den offentliga maten i det sammanhanget.
– Det känns väldigt speciellt för mig som projektledare eftersom Matlandethuvudstaden uppmärksammas nationellt, då borde man skina lite extra med sin skolmat just på Gotland. Jag hoppas verkligen att Gotland jobbar hårt på att få in mer lokala inslag även för kommuninnevånarna. Det finns så mycket bra mat här, men jag har förstått att man inte alltid lyckas få med det i upphandlingen.
En het potatis
Att det är just en potatisodlare som kockarna får besöka är ingen tillfällighet.
– Potatis är något som elever ofta klagar på över hela landet. Potatis är alltid en het fråga, säger Annika Unt Widell och förklarar att både val av sort, ekologiskt eller ej och olika typer av tillagning är ofta diskuterade frågor.
– Det finns fler frågor än man tror kring just potatis som annars är en till synes enkel råvara.
Atheneskolan ännu i toppklass
Under gårdagen besökte även Annika Unt Widell Atheneskolan i Visby. Atheneskolans kök var ett av Annika Unt Widells goda exempel i boken Skolmatssafari som hon gav ut för några år sedan.
– De lagar mycket lokal mat med väldigt mycket kärlek och hela skolmåltiden står i fokus i skolans verksamhet.
Hon är väldigt glad att deras kvalitet och arbetssätt håller i sig.
– Det var den godaste skollunch som jag ätit på mycket länge!
Annika Unt Widell ser fram emot att få träffa de kommunala kockarna i dag och se hur utvecklingen är i de kommunala köken.