- När jag började med mat köpte man olivolja på apotek.
Nya tv-stjärnor och gamla kokboksvänner avlöste varandra i Almedalsbiblioteket under primörpremiären. På programmet fanns namn som Siv Key Nilsson, Johanna Westman, Rune Kalf-Hansen, Kurt Genrup och Mia Öhrn.
Riktigt tryck blev det när Anna Bergenström dök upp för att berätta om sin mat och sitt författarskap. Anna fyllde biblioteksaulan och sedan blev det trängsel omkring hennes bokbord.
Anna Bergenström har varit matskribent i bland annat DN och tidningen Vi, men det är nog främst med sina egna kokböcker och klassiker som "Annas mat" och "Kärlek, oliver och timjan" som hon på allvar lyckats lyfta nivån på matlagningen i många svenska hem. Med kryddor, olivolja, husmanskost och medelhavsinfluenser har Anna - och på senare år också dottern Fanny - lärt oss vad matglädje är.
Egen stil
Hon har sin egen stil, Anna Bergenström, men hon har också följsamt hängt med i trender med mat från jordens alla hörn och nya hälsolinjer.
Smör har fått stryka på foten för kraftfulla kryddor och persiljan har fått nya orientaliska vänner.
- Det är intressant att se hur matkulturen förändras. När jag började med mat köpte man olivolja på apotek, säger Anna.
Men de traditionella recepten finns ändå alltid med på ett hörn. Och eftersom Anna Bergenström är sommargotlänning, numera med hus i Vallstena, har flera av dem sitt ursprung på Gotland.
Köpte hus i Eksta1973
- Det kändes som att komma hem när jag kom till Gotland 1972. 1973 köpte vi hus i Eksta och ända sedan dess har jag alltid tänkt att jag ska flytta hit permanent, men det har ännu inte blivit av.
Flera gotlänningar har inspirerat Anna Bergenström i den del av hennes författarskap som handlat om odling och trädgård. Hon nämnde två av dem i sitt föredrag på lördagen: Ylve Gardelin, som i många år hade plantskola i Havdhem, visade Anna vägen till lite ovanliga växter. Och Signe Enström på Körsbärsgården i Sundre delade med sig av både plantor och livsvisdom.
Omkring 15 böcker om mat har Anna Bergenström producerat under årens lopp. De senare har skrivits tillsammans med dottern Fanny. Anna tycker att varje bok ska ha ett eget "ärende" och nästa gång kommer boken att handla om desserter. Och vem vet.
Kanske blir det något recept med "piggar" från det stora päronträdet på gården i Vallstena.