Mats Olofsson är skadechef på Länsförsäkringar och han berättar att de flesta av försäkringsbolagets pumpar är utlånade, både till räddningstjänsten som fått hjälpa till att pumpa ur flera källare, och till privatpersoner.
- Värst drabbat verkar Roma ha varit. Vi har fått flera samtal därifrån. Det behöver inte bero på att det har regnat värst där, utan att vattnet från kommunens avlopp går in i brunnar i källare och trycks upp den vägen.
Länsförsäkringar har ett trettiotal dränkbara länspumpar till utlåning. Mats Olofsson poängterar dock att de fastighetsägare som har källare där vattnet brukar stiga vid skyfall bör köpa en egen pump.
- De finns att köpa ute i handel och är ett gott skydd eftersom det här kan bli en ganska dyr affär för husägare. Det är en hög självrisk när det väl händer med tio procent av skadebeloppet, på som högst 10 000 kronor.
Vad kan man mer göra för att undvika översvämningar?
- Först och främst skall man inte ha vattenkänsliga grejer stående på golvet i källaren. Och börjar det regna kan man lägga en bit plast över brunnen och en säck med tung sand för att undvika att vattnet trycks upp ur brunnen.
- Har man el monterad lågt i källaren bör man bryta den elektriska strömmen i de översvämmande lokalerna.
Till sist ber Mats Olofsson om hjälp med att be de fastighetsägare som lånat pumpar av försäkringsbolaget att lämna tillbaka dem så fort som möjligt när de är klara:
- Vi har många som behöver hjälp, det är därför jätteviktigt att de kommer tillbaka med länspumparna till oss.