Angrepp kan leda till brist
Det ser ut att kunna bli granbrist i år. Skador av torka och frost och insektsangrepp har gjort att gotländska julgransodlare inte har kunnat leverera lika många granar som tidigare år.- Vänta inte med julgransköpet till kvällen den 23:e december, tipsar en av odlarna.
Frostskador
På Kebbe i Eksta, där man har odlat granar i 50 år, kan man i år bara skörda en tiondel så många granar som normalåret.
- Det är tork- och frostskador på granarna. 2002 hade vi ett riktigt torrår och på senare år har granarna drabbats av frostskador varje vår, berättar Lars Kebbe.
När en gran drabbas av frostskador blir tillväxten förstörd och de frusna skotten måste klippas bort. De kommer igen, men det tar några år . Göran Hoas i Västerhejde har också haft problem med torka. I den torka som var för några år sedan dog alla de plantor som hade satts den säsongen, men också ungefär hälftren av de granar som planterats åren innan. Göran Hoas har också haft problem med insekter. Den lilla gallmyggans angrepp på granen gör att det bildas kottformade knölar på grenarna och en annan insekt mumsar i sig toppskottet.
Efter de senaste årens långa varma somrar har en del mindre granar också drabbats av svampangrepp. Göran klipper de granar som har skadats, när den skadade toppen har knipsats bort så kommer en ny vid sidan om den gamla, så det ska nog kunna bli julgranar av de flesta granarna i den här odlingen med tiden.
Men det ser dessvärre ut att kunna bli julgransbrist i år. Göran tror inte att han kommer att ha några granar kvar när det drar ihop sig mot julafton.
Importgranar
Gotland är inte självförsörjande på granar. Många julgranar importeras hit från Småland eller Danmark. Men också där har det talats om granbrist.
De danska odlarna har sagt att det fattas miljontals export-julgranar. Men Göran Hoas är lite skeptisk till deras larmrapporter. Det kommer inte att bli omöjligt at få tag på granar, det gäller bara att vara ute i tid.
På sikt ser Göran Hoas att prisbilden är ett hot mot tillväxten. Den som säljer granar i parti kan få så lite som 35 kronor per gran. Det är inte många kronors förtjänst för den som odlat granen i fem-sex år eller mer.
- För mig är granodlingen ett bra komplement till annan odling, men de riktigt stora odlarna lägger av när de får så dåligt betlat, tror Göran Hoas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!