Ändring möjlig i resegarantilagen

Den nya resegarantilagen slår starkt ekonomiskt orättvist mot arrangörerna av resor till ön och genomsnittsturisten drabbas av några procents kostnadshöjning.
­ Vi pekas ut som mer skurkaktiga om vi måste ställa garanti för stuguthyrning men inte andra förmedlare i landet, menar Inger Harlevi. Till Gotland behövs tydligen dubbelt konsumentskydd.
En ändring måste till för att åstadkomma den nödvändiga justeringen av lagen som främst kom till för att undsätta strandsatta charterresenärer.
På onsdagen mötte resebranschfolk från ön ledamöter av riksdagens lagutskott på besök på Gotland.
­ Det här var klargörande, vi har fått svar på många frågor och ska se vad som kan göras och söka lösa det positivt, sammanfattade vice ordföranden i utskottet, Marianne Carlström, efter mötet och nämnde den önskade lagändringen som en tänkbar väg.

Gotland2004-01-15 04:00
Ändringarna i resegarantilagen började gälla från 1 januari 2003. Syftet är att stärka konsumentens skydd vid förskottsbetalning sedan charterresenärer blivit strandsatta utomlands i samband med konkurser.
Därför utvidgades lagen till att även omfatta resor som består av separata transport- och inkvarteringstjänster som sammantagna uppvisar likheter med en paketresa.
­ Paketresor som skolresor har vi hela tiden ställt garanti för, då är det ett hopplock som vi har gjort, och det har vi inget emot. Den nya lagen har infört begreppet "paketreseliknande", menar Inger Harlevi vid Gotlands turistservice.
Efter det att flera av branschens företag på Gotland i syfte att förenkla för kunden genomfört gemensamt telefonnummer för bokning av färjeresan och stughyrningen så omfattas man därför i stor utsträckning av den nya lagen. Det innebär att man måste ha erforderlig resegaranti tillgänglig i bank en månad efter resans slut. Resegarantin omfattar majoriteten av antalet resande till ön eller ca 700 000.
Kammarkollegiet bestämmer beloppet för respektive företag, bland annat med utgångspunkt i presenterad budget. Det innebar att summan femdubblades 2003 jämfört med året innan, från 4,5 miljoner kronor till 22,5.
Belopp som visserligen återfås om ingen garanti behöver betalas ut men som ligger låsta i stället för att användas för exempelvis företagens utveckling och marknadsföring, måste ställas innan man fått in en krona och kostar i form av bankavgifter motsvarande ett par procents ökad kostnad för den genomsnittlige turisten.
En garanti som exempelvis stugförmedlaren på Öland inte behöver ställa eftersom färden dit då går i egen regi med bil och det endast rör sig om bokad logi.
<span class=MR>Enad front </span>
Ett faktum som branschen på ön uppfattat som djupt orättvist. En enig gotländsk front i frågan för en ändring av lagen har därför uppstått och öns båda riksdagsmän, Lilian Virgin och Christer Engelhardt, båda (s), har också riksdagsmotionerat i frågan.
De framhåller i motionen att stugförmedlare på ön inte skall behöva ställa garanti för logi och transport när resan företas med ordinarie färjetrafik. Alternativet är att man tar ett steg tillbaka i utvecklingen så att kunden/resenären bokar och parar ihop båtbiljett och stuga var för sig, då behöver nämligen garantin inte ställas.
­ Men att spräcka samarbetet och sälja var produkt för sig igen skulle vara osmidigt, menar Bengt Fahlström.
­ Vi förenklar men får smäll på fingrarna, konstaterar Inger Harlevi.
På onsdagen hade öns riksdagsduo inbjudit sina partikamrater från lagutskottet Marianne Carlström, vice ordförande, Maria Hassan, ledamot, samt Sara Brunnkvist, s-gruppens sekreterare för en genomgång av läget.
Mötet ägde rum vid Gotlands turistservice varifrån Inger Harlevi och Niklas Harlevi deltog. Med vara också Turistföreningens utvecklingschef Mats Jansson och Destination Gotlands Bengt Fahlström.
<span class=MR>Mer skurkaktiga</span>
­ Kryphålet vi trodde fanns, att Destination Gotland skickar fakturan för resan och vi för stugan, där ansåg Kammarkollegiet ändå att det rörde sig om en paketliknande resa, konstaterade Niklas Harlevi vid sin genomgång. Vi ska ställa garantin fast vi inte ser båtpengarna.
­ Det här slår snett mot Gotlands turistnäring, det behövs ett Gotlandsundantag.
­ Om vi måste ställa garanti för stuguthyrning men inte andra pekas vi ut som mer skurkaktiga, till Gotlands behövs dubbelt konsumentskydd, menade Inger Harlevi.
Marianne Carlström höll helt med om att konkurrensen blir snedvriden.
­ Och risken att dessa företag går i konkurs är ju inte så stor som för charterarrangörer. Det här var klargörande, vi har fått svar på många frågor.
Men hon kunde förstås inte lova något rätt av. De motioner som lagts i ärendet kommer att behandlas i vår och då tar också partierna ställning.
­ Risken med undantag är att det kan finnas fler. Men det stora problemet här är konsumentskyddet. Men vi ska se vad vi kan göra och söka lösa det här positivt om det blir en majoritet i utskottet, menade Marianne Carlström.Slutligen är det regeringen som beslutar om det blir någon lagändring.
Eftersom det i så fall handlar om att göra ett undantag så betraktas det som en enkel ändring som skulle kunna vara genomförd till årsskiftet 2004/05.
Snedvridet. Konkurrensen blir snedvriden, konstaterade lagutskottets vice ordförande Marianne Carlström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om