Anders tog chansen i Lärarlyftet
Intresset för att delta i satsningen Lärarlyftet är stort på Gotland.Anders Persson, lärare på Solbergaskolan i Visby, är en av dem som tagit chansen att fördjupa och bredda sin kompetens.
Anders Persson, lärare på Solbergaskolan, är en av dem som deltar i Lärarlyftet, en satsning på fortbildning.
Foto: Ewa Israelson
Regeringen satsar 2,8 miljarder kronor på lärares fortbildning under åren 2007-2010. Lärarlyftet innebär att behöriga lärare får möjlighet att ta tjänstledigt för att läsa på högskolan med 80 procent av sin lön under tiden.
Satsningen drogs i gång med kort varsel.
- Tack vare att vi hade en buffert i budget för arbete med kompetensutveckling kunde vi frigöra pengar och börja lite redan höstterminen 2007, berättar Karin Nyström, chef för barn- och utbildningsförvaltningens utvecklingsavdelning.
Fortbildade sig
I höstas fick sju lärare möjlighet att fortbilda sig inom Lärarlyftet, när vårterminen startade blev det ytterligare sex lärare och i höst kommer 42 av de 70 lärare som ansökte att få börja läsa kurser på högskolan.
För att få ta del av satsningen måste man vara behörig, alltså ha en pedagogisk högskoleexamen. Man måste också ha en anställning och undervisa, från förskoleklass till och med vuxenutbildning.
Styrka kompetensen
Tyngdpunkten ligger på att stärka lärarens kompetens dels i enskilda ämnen, dels i sättet att undervisa och lära ut ämnet. Kursutbudet är stort, Skolverket erbjuder över 350 högskolekurser och de gotländska lärarna kommer att läsa bland annat specialpedagogik, matematik, historia, slöjd, svenska, kost och idrott och digital bild.
De flesta läser på halvtid i ett par terminer och arbetar som lärare på den andra halvan.
Men det finns också de som studerar på kvartsfart eller heltid. De flesta utbildningarna ges på distans vid högskolor och universitet.
Anders Persson har jobbat som högstadielärare sedan 1972. Han undervisar i naturorienterande ämnen som han har behörighet för, men även i teknik där han saknar formell behörighet. Den skaffar han nu genom att läsa 30 poäng teknik på distans vid Högskolan i Jönköping. Han läser på halvfart och arbetar halvtid.
- Det är mycket jobb, men det är värt det, säger han.
Var femte vecka tillbringar han två studiedagar på Högskolan i Jönköping. Resten av studierna sker hemma och via internet i kontakt med handledare och kurskamrater.
Jobba kvar
Att bredda och fördjupa sin kompetens är också ett sätt att öka möjligheterna att jobba kvar när barnkullarna sviktar och behovet av lärare minskar. Under den tid man läser på högskolan har man 80 procent av sin lön. Av dess 80 procent står staten för 70 procent och kommunen för resten. Kommunen får också pengar till vikarier för dem som studerar.
- I år kostar Lärarlyftet Gotlands kommun 1,5 miljoner kronor, säger Karin Nyström.
Men det kostar också för den som deltar i Lärarlyftet. Förutom att hon eller han förlorar 20 procent av lönen så får de själva också stå för resor till och från den högskola de läser vid, logi på orten samt kurslitteratur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!