Fram till tisdag 22 juni har Gotland haft 14 konstaterade fall av deltavarianten av covid-19. På en vecka har antal fall ökat från 5 till 14, vilket är den största procentuella ökningen bland landets regioner, skriver journalisten Emanuel Karlsten på sin sajt. Det ska dock noteras att det för Gotlands del handlar om små tal, och därmed blir den procentuella ökningen tydligare.
– På Gotland är det en hög andel av väldigt få positiva prover. Det är ett mönster både vi och andra regioner har sett, att en högre andel deltafall inte är kopplat till fler fall, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland.
Just nu finns två parallella krafter som motverkar varandra, enligt Maria Amér. Den ena är att smittspridningen minskar i samhället på grund av vaccineringen, klimatet, att vi umgås mer utomhus och att det finns en efterlevnad till råd och restriktioner. Den andra som potentiellt skulle kunna driva smittspridningen i en annan riktning är just deltamutationen, som tidigare kallades den indiska varianten.
– De krafterna som motverkar ökad smittspridning verkar för tillfället vara starkare och det som mest påverkar pandemin. Men vi måste fortsatt hålla koll på det här, säger hon.
Till en början analyserades 10 procent av de positiva proverna, plus om det fanns speciella indikationer på att det kunde handla om deltavarianten. Men sedan några veckor tillbaka analyseras alla positiva coronaprover från Gotland, för att hålla koll på hur deltavarianten sprids.
– Det kan bli den här varianten som tar över precis som alfa gjorde, men det vet vi inte än, säger Maria Amér.
Det man hittills vet om deltamutationen är att den tycks ha en större spridningsbenägenhet än alfavarianten. Det finns också tidiga studier från England som visar signaler på att den kan innebära svårare sjukdom. Det finns också vissa undersökningar som gjorts av hur väl vaccinen mot covid-19 skyddar mot deltamutationen.
– De visar att det efter en dos vaccin möjligen ger något sämre skydd, men redan då finns ett bra skydd mot svår sjukdom. Två doser har bra skyddseffekt, säger Maria Amér.