Amér: "För varje sjukdom ser smittspårningen olika ut"

Gotlänningen Peet Tüll, före detta chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, anser att smittspårningen av covid-19 inte görs på lagligt sätt. Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér håller inte med.

Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland.

Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland.

Foto: Emelie Stenqvist

Gotland2020-09-02 17:22

Peet Tüll, Gammelgarn, har tidigare varit överläkare på Gotland och var även med och tog fram smittskyddslagen när han var chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen. Han är kritisk till att covid-19-smittade själva får genomföra sin smittspårning och kontakta dem som de kan ha smittat eller blivit smittade av.

I SVT:s program Agenda försvarade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell arbetssättet.

Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér håller inte heller med om att metoden skulle strida mot smittskyddslagen.

– Vi tittar på det här hela tiden, på hur man kan göra det så effektivt och ändamålsenligt som möjligt, säger hon och fortsätter:

– Samtliga som får ett positivt provsvar på Gotland, får också en läkarkontakt. Då för man en diskussion om var kan jag ha blivit smittad och vem kan jag ha smittat i min tur? Då får läkaren också ett kvitto på om det är möjligt för den här personen att informera sina nära att smittan kan ha skett.

I vissa situationer kan det vara svårt för patienter att fullfölja smittspårningen.

– Om det finns svårigheter att meddela, att man inte vill eller kan ta kontakt, om det finns risk att det skett smitta i känsliga eller komplexa miljöer, så finns vi på smittskyddsenheten som hjälper till, säger Maria Amér.

Enligt Peet Tüll är det här arbetssättet olagligt, att sjukvårdspersonal ska kontakta dem som kan ha smittat eller smittats.

– Vid smittspårning så informerar man om de kontakter man haft och sedan kan de personerna anmodas att ta prov. Just när det gäller covid-19 så gäller bara provtagning för dem som har symptom och därför blir det lite annorlunda. Samtidigt tittar vi hela tiden över våra rutiner, är det så här vi ska jobba eller kan vi göra det ännu bättre och tydligare?

– För varje sjukdom så ser smittspårningen lite olika ut. För HIV till exempel så ska alla sexuella kontakter provtas, oavsett symtom.

Men är smittspårning viktigt, är det inte enklare att bara provta alla som har symtom?

– Jag tycker att det är viktigt att man få ett meddelande om att det är den här sjukdomen det handlar om. Ju mer vi kan identifiera alla smittade, desto mer kan vi få ner smittan i samhället. Då minskar också risken att smittan tar sig in i exempelvis våra vårdboenden, säger Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!