Amér: "De smittade har tagit ett stort eget ansvar"

Smittskyddsläkare Maria Amér blickar tillbaka på pandemins första halvår, men även framåt in i en oviss framtid.

Smittskyddsläkare Maria Amér tycker att gotlänningarna hittills skött sig bra under pandemin.

Smittskyddsläkare Maria Amér tycker att gotlänningarna hittills skött sig bra under pandemin.

Foto: Malin Stenström

Gotland2020-09-13 07:15

Det har på dagen gått ett halvår sedan det första fallet av covid-19 konstaterades på Gotland.

Minns du när du först fick höra om det nya coronaviruset?

– Absolut! Eftersom jag började som smittskyddsläkare 13 januari så läste jag på om vad som fanns runt om i världen. Och ganska tidigt pratade man om det här nya viruset som hade dykt upp.

Vad tänkte du då?

– Det har jag funderat på i efterhand. Vi har ju varit med om Sars, 2002-2003, som trots allt ganska snabbt spred sig över många länder. Ändå hade det inte alls samma spridningspotential som det nya, Sars-Cov-2 (det som orsakar covid-19), men att ett nytt luftvägsvirus kom från Kina kändes oroande.

Gjorde ni allt rätt? Borde ni ha gjort något annorlunda?

– Det kommer att ta lång tid innan vi kan summera den här pandemin slutgiltigt, det kommer finnas enorma mängder data att analysera. Men en sak har jag lärt mig. När riktlinjerna kom för hur man skulle arbeta på särskilda boenden och vi införde visir eller munskydd vid arbete med personer 70 år och äldre, så vi gick ut med nya rutiner på en fredag. Det ska man aldrig göra, det skapade en massa frågor och vi fanns inte tillgängliga för att bemöta frågorna på det sätt som vi hade behövt göra.

Den förväntade piken har ännu inte kommit, är du förvånad?

– Det har ju visat sig att det här viruset sprider sig väldigt punktformigt och inte alls på det sätt som man hade förväntat sig. De första prognoserna gjordes mer utifrån hur en influensavåg skulle kunna drabba vårt samhälle, här är spridningen mer oförutsägbar.

– Vi fick våra första fall några veckor efter Stockholm, vilket gjorde att vi hunnit rigga mer inom vården och var mer förberedda när våra fall väl kom. Vi hade också ett väldigt tidigt besöksförbud på våra äldreboenden och på vårdavdelningar.

– Det är svårt att säga vilken enskild åtgärd som gjort mest för att minska smittspridningen. Men jag har också fått uppfattningen när jag varit i kontakt med dem som varit smittade att de varit pålästa och tagit ett stort eget ansvar och isolerat sig hemma redan innan man fått provsvaret. På så sätt har vi brutit många potentiella smittkedjor. Hur invånarna agerat har varit helt avgörande för hur smittspridningen varit i vårt samhälle.

Har besökarna och gotlänningarna skött sig i sommar?

– Ja, det får ju bli summeringen, trots allt. Även om vi såg ett ökat antal fall så var det framförallt personer som kunde klara sig själva hemma med egenvård och det trots att det vissa veckor var nästan lika många besökare som en vanlig sommar.

Tror du att vi får en pik längre fram?

– Jag tror att vi kommer att ligga ungefär på den här nivån, men att vi kommer att se kluster som vi kommer behöva identifiera och jobba med. Vi ser ju att smittan sprids främst i situationer när vi är nära varandra, hemma, på arbetsplatsen och på fester. Jag räknar med att vi kommer att få mindre utbrott.

Framåt, vad tror du om den närmaste månaden, närmaste halvåret?

– Vi kommer att få leva med det här viruset ett tag till och basen i den svenska coronastrategin, att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta sjukdomstecken, behöver ligga fast. Sedan vill man lägga till att testa sig vid symtom, så att vi verkligen kan hitta de fall av covid-19 som dyker upp.

Vad kommer du och smittskyddet att fokusera på framåt?

– Förutom smittspårning, så jobbar vi med testning för antikroppar. Vi har också utmaningen med vaccinationer, både mot säsongsinfluensan och covid-19, hur vi ska kunna vaccinera många på ett smittsäkert sätt. Det är viktigt att vi får en hög täckning med influensavaccination i riskgrupper för att inte riskera en samsjuklighet med både influensa och covid-19. Vi behöver också rigga för hur en storskalig vaccinering mot covid-19 kan se ut när det blir aktuellt, förmodligen under första kvartalet nästa år.

Hur ser planen ut för antikroppstester på Gotland?

– Jag hoppas att det kan vara på plats i september för personal inom vård och omsorg. Arbete pågår för att kunna inkludera fler grupper så småningom.

Finns det en risk med att personer som fått ett positivt antikroppstest slarvar eller struntar i restriktionerna?

– Ja, det tror jag. Det är en utmaning att se till att alla håller i råden, oavsett antikroppstest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!