Ambulansen: "Saneringen tar längre tid än utryckningen"

Ambulanspersonalen har bråda dagar under pandemin. Antalet utryckningar har blivit fler och dessutom måste mycket tid läggas på att sanera bilarna.

Vid misstanke om att en patient är smittad med covid-19 är det full skyddsutrustning som gäller.

Vid misstanke om att en patient är smittad med covid-19 är det full skyddsutrustning som gäller.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-12-15 09:36

Den pågående pandemin har inte bara ökat trycket på sjukvården. Även ambulansverksamheten märker av pandemin i form av fler utryckningar, som dessutom kan ta betydligt längre tid än tidigare om det handlar om en patient med misstänkt covidsmitta. Då måste nämligen hela bilens bakre utrymme tvättas med sprit.

– Hämtar du här i närheten, på Öster eller i centrum, kan det bli så att saneringen tar längre tid än utryckningen, säger Cecilia Gustafsson, verksamhetsledare vid Falcks ambulansverksamhet på Gotland.

När ambulanssjukvårdarna ska hem till en person som kan misstänkas vara smittad av coronaviruset får de tänka till lite extra, berättar ambulanssjukvårdaren Anne-Mari Olsson Storm. Allt löst som de tror att de inte behöver använda plockas ur bilens bakre del för att de ska slippa tvätta grejerna med sprit efter att uppdraget är slutfört. Därefter ska skyddsutrustningen på. Andningsmask, förkläde, visir och handskar, en mundering som kan te sig skrämmande, särskilt för barn.

– Man känner sig som en rymdmänniska och känner ett behov att säga något när man kommer in: "Så här kommer jag". Men jag tror att de är glada över att vi har det på oss, säger Anne-Marie Olsson Storm

Hon berättar att det gäller att vara lite mer uppmärksam på patienterna. De kanske inte uppvisar så starka symtom men det kan vara allvarligt ändå. Är de tveksamma om patienten ska med till sjukhus eller inte kan de göra en liten ansträngningstest och mäta syresättningen i blodet. Är den över en viss nivå är det ett tecken på att patienten kan stanna hemma. Blir det transport till lasarettet är det bara att ta fram spriten och börja sanera, oavsett om det kommit nya larm.

– Det tar minst en halvtimme och det kan ju bli tre eller fyra gånger under ett arbetspass. Det blir ett extra moment och blir det många bilstädningar per dag så är det inte roligt. Men det tillhör jobbet, säger Anne-Marie Olsson Storm, som själv inte känner någon oro för att bli smittad.

– Jag känner mig trygg med de skydd vi har.

Behovet av att tvätta allting rent efter att ha transporterat patienter med misstänkt covid-19 gäller även ambulanshelikoptern. Det kan ta en hel dag att få rent allt, det finns många skrymslen i kabinen och det går inte att stänga av mellan den främre och bakre delen. 

– Där kan det bli så att personalen flyger ut med helikoptern och om det inte är fråga om liv och död kan de stanna kvar på plats och vårda patienten tills en ambulans är på plats. Annars kan de inte flyga mer den dagen, säger Cecilia Gustafsson. 

Tack vare allt handtvättande och spritande har vanliga virussjukdomar som vinterkräksjuka och förkylningar också stoppats och sjukfrånvaron bland ambulanspersonalen har varit hyfsat låg under hösten. När det har fattats folk har de anställda jobbat extrapass och täckt upp för varandra. Hittills har bara två av de runt 35 ambulanssjukvårdarna själva haft covid-19 och Cecilia Gustafsson upplever inte att personalen känner någon större oro för att bli smittade.

– Vi pratar väldigt mycket med varandra och har stort stöd av varandra. Sedan känner man trygghet i att man har skyddsutrustning och rutiner som funkar, säger Cecilia Gustafsson som inför julen hoppas att folk följer de råd som finns. 

– Lyssna på vad myndigheterna säger och ta det på allvar, för det här är ingen rolig sjukdom.

Ambulansen på Gotland

På Gotland bedriver Falck Ambulans ambulanssjukvård på entreprenad åt Region Gotland.

Runt 35 personer bemannar öns fyra ambulanser och helikopter. Mellan klockan 12 och 18 är fem besättningar igång, varav en helikopterbesättning.

Ambulansen i Slite är igång mellan 8-18, de i Visby och Hemse är igång dygnet runt. Den så kallade "sommarbilen" är bemannad mellan 12-22.

Under pandemin har ambulanserna tagit hand om ett ökat antal larm. Vid misstänkt covidsmitta tar utryckningarna längre tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!