Ambulansen hittade inte

- Jag trodde min dotter skulle dö. Hon låg medvetslös och i kramper när jag i panik ringde 112.
Men ambulansen hittade inte. Så berättar Thomas Wickman i Västerhejde om sin mardrömslika upplevelse tidigare i veckan.

<7GT_Bildrubrik>dödsfälla.</7GT_Bildrubrik> Vi måste få ett trygga system vid ambulanslarmning,                      säger Thomas Wickman som upplevde en mardrömslik kväll i väntan på ambulans för sin 8-åriga dotter.

<7GT_Bildrubrik>dödsfälla.</7GT_Bildrubrik> Vi måste få ett trygga system vid ambulanslarmning, säger Thomas Wickman som upplevde en mardrömslik kväll i väntan på ambulans för sin 8-åriga dotter.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-04-01 13:29

Det var en vanlig tisdagskväll. Barnen hade gått och lagt sig, hustrun Erica var på jobbet och själv hade han satt sig ned för att titta på "Aktuellt".

- Jag tror att jag somnade till en stund, men plötsligt hörde jag några bankningar inne från min 8-åriga dotter Tildes rum. Kraftiga bankningar som inte upphörde. Jag gick för att se vad som hänt och hittade henne då liggande halvt utanför sängen medvetslös och med kraftiga skakningar i hela kroppen, berättar han.


Full panik
Han blev givetvis skräckslagen, dottern har alltid varit frisk och han förstod inte vad som hänt.

- Det blev full panik, jag hade aldrig sett något liknande. Jag var rädd att hon skulle dö, fortsätter han sin berättelse.

Han bar med sig dottern ut i köket där han greppade telefonen och ringde 112 för att larma ambulansen.

- När ingen svarade efter fyra signaler la jag på och tänkte att jag ringt fel. Paniken bara ökade, helst hade jag velat ta med henne i bilen och själv åka till lasarettet, men jag kunde ju inte lämna vårt andra barn ensamt. Så jag ringde igen och nu svarade man, berättar han.

Men det var nu som den stora frustrationen kom.


Fick dirigera ambulansen
Ambulanslarmen på Gotland sköts av SOS-Alarm i Eskilstuna. Det är dit man kommer när ringer 112 för ambulans.

- Operatören frågade var jag bodde och jag svarade Botmunds i Västerhejde. Då ville ha ha ett nummer också, men det hade jag inte. I stället jag gav en vägbeskrivning och försökte vara så noga som möjligt. Men snart förstod jag att "han har ju inte en aning! Han vet inte vad Toftavägen är, eller Vibble eller Västerhejde skola, han har verkligen ingen aning".

Den insikten gjorde Thomas Wickman än mer desperat. Han kände sig totalt hjälplös. "Ambulansen kommer aldrig att hitta fram", tänkte han". Samtidigt låg hans dotter medvetslös och skakade på golvet bredvid honom.

- Jag ringde min fru på jobbet i stan. Hon kastade sig direkt i bilen och var hemma efter cirka tio minuter. Men ambulansen hade fortfarande inte kommit.

- Fem minuter efter hon kommit ringde de. Då var de vid Ygne kraftverk! Mer än en kilometer härifrån. Jag fick dirigera dem hit, fortsätter Thomas Wickman.


Öppnade ögonen
Som tur var hade dotterns tillstånd förbättrats. Medan Thomas Wickman om och om igen försökte förklara vägen för operatören i Eskilstuna började dottern gråta. Sen öppnade hon ögonen och försökte säga något till sin pappa.

- Vilken otrolig lättnad! Hon var på väg tillbaka, beskriver Thomas Wickman.

Ambulansen tog dem sen till Visby lasarett och barnavdelningen där man konstaterade att det troligen handlat om ett epilepsianfall. De blev kvar över natten för observation och vidare utredning kommer att ske.

- Tänk om det varit något annat, om det varit livshotande, då hade det gått åt helvet, säger han.


Exakt adress
Han tycker att vi måste få ett tryggare system. Antingen ska vi ha larmoperatörer som har lokalkännedom, som förstår folks vägbeskrivningar, eller så måste samtliga hushåll få reda på exakt vilken adress de ska uppge.

- Nu har jag tagit reda på att vår fullständiga adress är Bomundstorp 6, men själva har vi aldrig sagt något annat än Bomunds. Och slår jag in enbart Bomundstorp på en GPS så hamnar jag borta vid Ygne, berättar han.

Han vill inte skylla på vare sig operatören i Eskilstuna eller ambulanspersonalen.

- De gjorde nog så gott de kunde. Men vi måste få ett bättre och tydligare system. Vi måste göra alla medvetna om att de där numren vi har i våra adresser är livsavgörande. Dagens system är en dödsfälla, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om