Ambassadör Per Eklund hämtar kraft på Fårö

Per Eklund njuter just nu av den lugna tillvaron i 1600-talshuset på Fårö. Snart kallar plikterna igen och han reser till jobbet som ambassadör i Georgiens huvudstad Tbilisi.

Fårö-gäst. Per Eklund, sommarboende på Fårö, är förordnad som EU:s ambassadör i Georgien där han ser till så biståndet från unionen går till demokratiseringsarbetet men också till bostäder för de som blev utan tak över huvudet vid förra årets ryska angrepp.Foto: Joel Nilsson

Fårö-gäst. Per Eklund, sommarboende på Fårö, är förordnad som EU:s ambassadör i Georgien där han ser till så biståndet från unionen går till demokratiseringsarbetet men också till bostäder för de som blev utan tak över huvudet vid förra årets ryska angrepp.Foto: Joel Nilsson

Foto: Joel Nilsson

Gotland2009-08-07 04:00
För ett år sedan skakades det lilla landet av ett kort och av omvärlden fördömt krig när Ryssland visade sina militära muskler.
Kriget kom i en tid när Georgien var mitt inne i en demokratiseringsprocess där EU spelar en aktiv roll.
Per Eklund beskriver Georgien som ett fantastiskt land, rikt på kultur, natur och historia.
- Man har lyckats behålla sin kultur trots ständiga ockupationer. Landet har bevarat sitt språk som är mycket speciellt och som lär vara besläktat med baskiskan.

Reform med ambitioner
Georgien är sedan flera år inne i en mycket ambitiös reformprocess, enligt Per Eklund.
- Man kan säga att landet är en demokrati under utveckling. Men det tar tid att föra in demokratiska processer. Men det är också en viktig del av EU:s satsning.
Per Eklund berättar att landets styrande består av mycket unga män och kvinnor.
Snittåldern ligger på 28-35 år. Presidenten Micheil Saakasjvili är "åldermannen" med sina 41 år.
Georgien var under många år beroende av Sovjetunionen.
Per Eklund tror att det är svårt för många att acceptera tanken på att Georgien nu strävar efter att närma sig EU och Nato.
Landets har stora mineraltillgångar som man inte har ekonomisk kraft nog att ta vara på.
Mineralvatten däremot är redan en exportvara och jämte vattnet är det landets vinexport som ger viktiga inkomster.
- Det sägs ju att vinets vagga stod i Georgien. Landet har 300 inhemska druvsorter som är unika för Georgien.

35 miljoner euro
Runt hälften av invånarna lever på ett svagt utvecklat jordbruk.
Som chef för EU:s delegation i Georgien är det ytterst Per Eklund som ska se till så att unionens pengar förvaltas klokt och går till utveckling, till bostäder för alla som blev hemlösa under kriget, till utbildnings- och rättsväsendet. EU skjuter till cirka 35 miljoner euro per år.
Efter det veckolånga kriget i augusti förra året slöts ingen fred.
Striderna blåstes av och man undertecknade ett eld-upphöravtal.
- De senaste dagarna har det förekommit eldgivning men jag ser ingen omedelbar hotbild även om det finns en ökad spänning i området. Något nytt krig tror jag inte att det blir, säger Per Eklund som blev Fåröbo för några år sedan genom köpet av gården. Före dess hade familjen hyrt sommarviste på Fårö sedan 80-talets början.
- Här trivs vi för den vackra och omväxlande naturens skull och för stillheten.
När Sverige nu är EU:s ordförandeland knyter Georgiens ledare stora förhoppningar till vad Sverige ska kunna uträtta.

Nära EU
- Man vill ju komma nära EU. Nu närmast fortsätter arbetet med att underlätta viseringarna vid landets gränser. Man vill också ha ett frihandelsavtal med europeiska unionen.
Per Eklund rekommenderar Georgien som turistmål.
- Man har turism och visst törs man som svensk åka dit. Det som hände för ett år sedan såg nog mer dramatiskt ut på tevebilderna än det var i verkligheten.
På utrikesdepartementets hemsida kan man dock läsa: "Med hänsyn till rådande säkerhetsläge avråder Utrikesdepartementet från alla resor till utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien och deras omedelbara närhet. Avrådan gäller tills vidare".
Kanske inte helt ofarligt ändå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om