Almsjukan har drabbat ön - snabb avverkning är enda botemedlet

Den aggressiva parasitsjukdomen almsjukan, har drabbat Gotland. Almar i Källunge och Vallstena har redan dött.
Nu uppmanar länsstyrelsen till snabba åtgärder - avverkning av sjuka grenar eller träd - för att bromsa spridningen.

Gotland2005-12-07 06:00
Almsjukan, en svampsjukdom som sprids via almsplintborren, rotkontakt eller vind och kan döda hela träd, är utbredd i mellaneuropeiska almbestånd.
Den finns även i Norden, där den första gången i modern tid bredde ut sig i Stockholm, våren 1950. I Skåne har sedermera stora delar av almbeståndet slagits ut.
Man tror att almsjukan har förhistoriska anor.
Många geologiska undersökningar, har visat en kraftig nedgång i almens pollenfrekvens omkring år 3 900 f. Kr. - det så kallade almfallet. Det tror man berodde på en epidemisk utbredning av almsjuka.

Kom med virke
Nu har sjukan hittat till Gotland.
I början av november togs prover på självdöda almar i Källunge och Vallstena. Nu har provsvaren kommit och enligt länsstyrelsen på Gotland, handlar det om almsjukan.
- Troligtvis har almsplintborren kommit till Gotland med virke av något slag, konstaterar naturvårdsbiologen Oskar Kullingsjö, som gjorde de första analyserna av de döda träden.
Det är ett hårt slag mot de gotländska almarna.
- Almarna är karakteristiska träd och betyder mycket för vår landskapsbild och i vissa socknar, framförallt på mellersta Gotland, är det ett vanligt träd, säger Oskar Kullingsjö i ett uttalande.

Snabb avverkning
Nu gäller det att hindra en snabb spridning, slår länsstyrelsen fast - och lösningen heter avverkning.
Sjuka grenar eller hela träd måste sågs ner och brännas upp. Det ska ske innan våren, då nästa generation almsplintborrar börjar flyga. Insekterna övervintrar nämligen i träden, där de förökar sig.
- Vi har kontakt med forskare, bland andra Pia Barklund, docent på SLU, som arbetar med sjukdomar på skogsträd och vi kommer även att samarbeta med andra intressenter, till exempel kommunen och kyrkan, för att utarbeta skötselråd och även försöka kartlägga hur utbredd sjukdomen är.
Drabbade träd känns igen på att lövverket gulnar under hög- och sensommaren. Därpå vissnar bladen, varefter även grenarna dör.
- Den som har almar som ser sjuka ut kan gärna höra av sig till oss, säger Oskar Kullingsjö på länsstyrelsens naturvårdsenhet och konstaterar att markägare kan få naturvårdsbidraget Nokås, för åtgärderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om