Almsjukan breder ut sig på Gotland

Har du almar på din mark så är det bra om du tar en extra titt på dessa träd för att se hur de mår.
Risken finns nämligen att de drabbats av almsjuka, en sjukdom som gör att träden torkar ihop och dör.
- Jag är glad om fastighetsägare hör av sig till oss om de misstänker att de har sjuka träd, säger Inga-Lena Östbrant på länsstyrelsen.

Gotland2006-08-16 06:00
Hon arbetar med en inventering av öns almar, just med syftet att kartlägga hur utspridd almsjukan är på Gotland.
Det var förra hösten som de första fallen av almsjuka konstaterades på Gotland. Smittade träd fanns i Bäl, Källunge och Vallstena.

Nya fall
Sedan dess har nya fall upptäckts.
- Vi har hittat sjuka almar i ett stråk från Endre och upp till Slite, men även på sträckan mellan Hörsne och Bäl, säger Inga-Lena Östbrant som fortsätter sin kartläggning i ungefär ytterligare en månad.
När inventeringen är klar och man fått svaret på hur utbredd almsjukan är på Gotland så ska länsstyrelsen ta ställning till om det behövs ett särskilt åtgärdsprogram för att stoppa spridningen.
- Det går att begränsa spridningen, säger Inga-Lena Östbrant. Om ingenting görs så kan sjukdomen slå ut stora delar av almbeståndet. När sjukdomen upptäcktes i England fanns dålig kunskap och trots de åtgärder som sattes in, så fick de ändå destruera mellan 80 och 90 procent av almbeståndet sedan det insjuknat. I Nya Zeeland däremot lyckades man på tio år bli av med sjukdomen helt.
Almsjuka är en svampsjukdom som får träden att vissna därför att kärlsträngarna, de hålrum där vatten och näring transporteras upp genom trädet, ut i grenar och löv, kittar igen av en kombination av svampens sporer och trädets eget försvar för att bekämpa inkräktaren.
- Sjukdomen sprids av en liten skalbagge, almsplintborren, som lever på almar. Skalbaggen fanns här på ön innan sjukdomen hade upptäckts, och man misstänker att skalbaggar som burit på smittat kommit till Gotland med virkestransporter, säger Inga-Lena Östbrant.
Smittade träd kan också föra sjukdomen vidare till almar som står i närheten. Svampsporerna sprids då via rotsystemet.
När trädet väl är angripet så kan det gå fort. På en månad kan trädet vara helt dött.
- Ofta börjar det i toppen, på ena sidan. Det första man ser är kanske en intorkad kvist. Ofta sitter löven kvar, bruna och torra. Genom att skära av en kvist som det fortfarande är liv i så kan man se om trädet är angripet av almsjukan. I den yttersta årsringen kan man se antingen mörka prickar, eller i ett senare skede en mörk ring.

Fällor för att locka
Länsstyrelsen vill alltså ha rapporter om misstänkta fall av almsjuka runt om på ön. Prover från sjuka träd skickas till Jordbruksverkets laboratorium för analys.
Träd som drabbats av almsjuka måste huggas ned och brännas för att förhindra smittspridningen. Det är enda sättet eftersom insekterna som bär på smittan övervintrar i träden. På några platser har länsstyrelsen även satt upp fällor för att locka till sig och fånga almsplintborrarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om