GA har tidigare rapporterat om den 58-åriga man som ansett dig diskriminerad av Almi Gotland i samband med att företaget rekryterat en ny vd. Att mannen inte gick vidare till intervju anser han orättvist och i anmälan till diskrimineringsombudsmannen (DO) skrev han bland annat följande:
"Jag ser det som en ren och skär åldersdiskriminering att inte ens bli kallad till en intervju. Med all respekt för…..vill jag nog säga att min kompetens är överlägsen, inte minst när det gäller internationalisering samt att bedöma ett företags affärsplaner."
I oktober begärde DO ett yttrande från Almi angående rekryteringsprocessen. I yttrandet, som nu är inlämnat, förklarades varför den 58-åriga mannen inte fick jobbet. En aspekt som togs upp var samarbete:
"Han betonade också mycket i sin ansökan att han var 'kursetta' på universitetet, 'rankad som nummer ett ...','rankad topp 3' mm. Det gav inget intryck av teamspelare, lagarbete och ledaregenskaper."
Men vare sig det skett diskriminering eller inte kan inte Almi bli tvingade att göra om rekryteringen.
–Har diskrimineringslagen brutits ges oftast rekommendationer inför framtiden till företaget. Men i vissa fall som anses viktiga kan DO företräda anmälaren i ett civilrättsligt mål. Då kan det komma att betalas ut skadeståndspengar, säger Carl Ekström som handlägger ärendet hos DO.
Både Almi Gotland och den centrala organisationen har valt att inte kommentera ärendet ytterligare.