Men Patent- och registreringsverket vägrar riva upp registreringen så namnet förblir skyddat.
Visbybon försökte övertyga Patent- och registreringsverket om att varumärket Almedalsveckan inte uppfyller varumärkeslagens kriterier för registrering eftersom namnet inte direkt kan knytas till klart avgränsade varor och/eller tjänster.
Därmed, menar Visbybon, är inte heller Almedalsveckan ett varumärke som tillhandahålls i en näringsverksamhet. Vidare påpekar Visbybon att "På grund av Almedalsveckans unika ställning som ett forum för fritt åsiktsutbyte är det förenat med allvarliga demokratiska risker om Gotlands kommun får ensamrätt till varumärket. Gotlands kommun kan komma att missbruka sin varumärkesrätt för att förhindra att obekväma aktörer bedriver näringsverksamhet med koppling till Almedalsveckan".
Kommunen försvarar sin rätt att behålla varumärket och noterar att kommunens roll främst är att ordna det offentliga programmet. Vidare hävdar man att registreringen av namnet syftar till att värna det uttryck för den fria åsiktsbildningen som Almedalsveckan inarbetat. Man påtalar också att man - genom varumärkesskyddet - vill minimera risken för vilseledande information som kan skada Almedalsveckans goda renommé. Från kommunens sida har man också påpekat att Almedalen är en geografisk plats i Visby som ägs av kommunen.
Prv konstaterar att förutsättningarna för att få kalla veckan för just Almedalsveckan är uppfyllda och man noterar i beslutet att registreringen av namnet inte på något sätt påverkar vare sig yttrandefrihet, informationsfrihet eller mötesfrihet på det sätt som visbybon försökt göra gällande. Inte heller innebär skyddandet av namnet någon begränsning av näringsidkares rätt att upplåta mark eller lokaler under veckan.
Beslutet i Prv kan överklagas till Patentbesvärsrätten.