Almar i Hörsne prästänge ska vaccineras

Naturskyddsföreningen gör ett försök att rädda några av de hundratals almarna i Hörsne prästänge. Nästa vecka ska de vaccineras mot almsjukan.- Det kostar mycket, men det är ett försök att mota bort sjukan, säger Anders Lekander.

Gotland2011-05-19 04:00

Förra våren godkändes ett vaccin mot almsjukan av Kemikalieinspektionen.

Ett par veckor senare var vaccinationerna igång. Almarna i Botaniska trädgården i Visby var några av de första som behandlades med vaccin.

Nästa vecka kommer vaccinationsföretaget tillbaks till ön och den här gången har arboristen Thilo Beeker mycket att göra.

Han räknar med att han kommer att vara på Gotland nästan hela veckan för att hinna med alla uppdrag.

Naturskyddsföreningen är en av de markägare som har valt att pröva vaccination.

De gör det i prästänget i Hörsne, som både ägs och sköts av föreningen. Det var ingen självklarhet att Naturskyddsföreningen skulle satsa på vaccination.

Ett alternativ skulle vara att låta naturen ha sin gång. Men i Hörsne prästänge finns ett av norra Gotlands största bestånd av skogs- och lundalmar och här har sjukdomen redan fått fäste. Hittills har ett 20-tal träd tagits bort.


Dyrt vaccin
Eftersom varje vaccination kostar ungefär tusen kronor har föreningen inte råd att vaccinera mer än fyra träd och de har valts ut med omsorg. De träd som ska behandlas är almar som är särskilt stora och välplacerade.

- Vaccinationen kostar mycket, så vi kan inte rädda särskilt många, men vi vill i alla fall testa och se hur det fungerar, säger Anders Lekander som är fastighetsansvarig för Naturskyddsföreningen på Gotland.

- Om alla almarna försvinner blir det ett helt annat änge än det vi har i dag, fortsätter Anders Lekander.

Vaccinet mot almsjukan har använts i Holland sedan 1992. Förra året godkändes det för användning i Sverige.

Vaccinet består av sporer från en svamp som liknar den svamp som orsakar almsjuka. Svampen är för svag för att orsaka sjukdom hos trädet, men gör almen resistent mot andra svampangrepp.

Skyddet fungerar i ett år, sedan måste behandlingen upprepas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om