Allt under klubban

I lördags auktionerades inredningen på restaurang Brinken ut. Beställningstavlan ropades in av en kaféägare från Burgsvik och snart får den nytt liv på Sudret.- Vi ska använda den på kafét Naturligtvis, men det kommer att stå nudelsallad, smörgås och färskpressad juice på raderna, säger Marie Ståhlberg i Burgsvik.

<7GT_Bildrubrik>Bud. </7GT_Bildrubrik>Anders Österdahl, mitten, med Österdahls kök ropade in en köksvagn.

<7GT_Bildrubrik>Bud. </7GT_Bildrubrik>Anders Österdahl, mitten, med Österdahls kök ropade in en köksvagn.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-05-23 04:00

- Nu är det slut, konstaterade Brinkens ägare Christer Sandström när auktionisten Elof Hansson klubbade föremål efter föremål.

Den välkända beställningstavlan gick för 2 000 kronor och går mot ny tjänst på Sudret.

- Den ska vara på plats och förhoppningsvis fungera till Vårskriket senare i vår, säger Marie Ståhlberg.

Många restaurangföretagare från Visby var också på plats för att fynda bland köksutrustning. Anders Österdahl som är på gång med att öppna en fiskrestaurang i hamnen ropade en köksvagn i rostfritt stål.

- Den är perfekt för mig. Vi kör ju en del catering och då kommer vagnen väl till pass, säger Anders Österdahl.

Det var knökfullt på Binken under auktionen och bland restaurangfolket som bjöd på auktionen fanns en och annan stammis som kommit för att se det sista kapitlet skrivas i historien om restaurangen. Släkt och vänner till ägarfamiljen tittade också förbi.

- Här har det firats många familjehögtider genom åren. Mormor och morfars 90-årsdagar är nog de finaste minnena, säger Lena Dahlgren, som är både släkt med ägarfamiljen och tidigare stamgäst på restaurangen.

Jacob Sandström, ägarsonen som har tillbringat en stor del av sitt yrkesliv på restaurangen tar med sig en bit av Brinken som minne:

- En tavla blir det, en av bilderna på huset. Men jag vet inte om jag ska sätta upp den på väggen.

Den 1 juli i år tar den nya ägaren över.

På 1700-talet byggdes fastigheten.

I slutet av 1930-talet öppnade där servering.

1952 övergick verksamheten från café till restaurang.

Tidigt 1970-tal började Christer Sandström arbeta i restaurangen.

1974 köpte han företaget.

1978 köpte han även själva fastigheten.

1980 byggdes restaurangen ut.

1980 installerades också den nu så omtalade knapptavlan, där kunderna beställer sin mat.

I mars 2011 lades fastigheten, inklusive restaurangverksamheten, ut till försäljning.

Fredag 13 maj 2011 hade restaurang Brinken öppet för allra sista gången.

I lördags såldes all inredning på auktion.

1 juli i år tillträder nye ägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om