Allt fler vill sprida dödas aska i havet

Det blir allt vanligare att anhöriga vill sprida aska efter avlidna i havet. På Gotland har länsstyrelsen under de senaste tre åren fått in nära 100 ansökningar.

Ökning. "Både ansökningarna och telefonsamtalen från anhöriga som vill veta vad som krävs har blivit fler", säger  länsassessor Morten Spencer.arkivfoto: henrik radhe

Ökning. "Både ansökningarna och telefonsamtalen från anhöriga som vill veta vad som krävs har blivit fler", säger länsassessor Morten Spencer.arkivfoto: henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-04-14 04:00
När GA får mobilkontakt med länsassessor Morten Spencer har han just faxat iväg ett tillstånd om att få strö aska i havet.
- Ansökningarna har ökat, och även telefonsamtalen från anhöriga som vill veta vad som krävs för att få tillstånd blir fler, säger Morten Spencer.
Länsstyrelsen på Gotland beviljar nästan alla ansökningar. Begravningsförordningen från 1990 säger att aska får strös ut om platsen "är lämplig för ändamålet". I en dom från 1998 slog Regeringsrätten fast att havet är en sådan plats. Även stora insjöar och fjällvidder anses vara lämpliga.
- Vi säjer ja till nio av tio ansökningar. De som vill strö aska på fast mark kan vi dock inte godkänna, säger Morten Spencer.

Lång ut från land
Det beslut Morten Spencer faxade innehåller krav som länsstyrelsen normalt ställer. I det står, att askan ska hanteras på ett pietetsfullt sätt. Den ska strös på allmänt vatten minst 1 000 meter från land, och det får inte ske från ett fartyg som är i reguljär trafik.
Länsstyrelsen kräver även, att inom ett halvår få ett intyg om att förrättningen har ägt rum.
- Intygen är ibland små berättelser om hur förrättningen gick till, stämningsfulla och värdiga, berättar Morten Spencer.

Askgrav vanligare
Att strö aska i havet innebär att de anhöriga inte har någon bestämd plats att besöka för att minnas den avlidna. Ett alternativ, om än inte lika anonymt, är att askan sprids i en minneslund på en kyrkogård. I Visby sker ungefär en tredjedel av gravsättningarna i minneslundar. Det är en ceremoni utan närvaro av anhöriga, och man sätter inte upp namn på de avlidna.
-  Men många anhöriga tycker att det blir för anonymt med minneslunden. Den är gemensam för många, och det finns inga namnskyltar. Så gravsättningarna där har faktiskt minskat, berättar Johan Arvidsson vid kyrkogårdsförvaltningen.
Medan gravsättningarna i minneslund minskar så ökar i stället gravsättning i askgravsområden. Där blir gravplatsen inte lika anonym, eftersom de anhöriga väljer en plats som sedan markeras med en namnbricka på marken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om